skip to Main Content
Verleden En Heden

Verleden en heden

Voor en na ons bezoek aan jeugdvriend van eega had ik contact met hem via de App om één en ander met elkaar uit te wisselen zodat de voor mij ontbrekende stukjes uit het verre verleden en die voor hem in het recente verleden en heden, voor ons allebei een complete puzzel gingen vormen.
NAH blijkt eega behoorlijk opgeslokt te hebben, maar zijn humor is nog onmiskenbaar volgens jeugdvriend; alleen is hij nu veel stiller..
Eega omschreef en omschrijft zichzelf altijd als een lieve man en dat beeld blijkt inderdaad te kloppen, en dat klopt ook met mijn eigen gevoel daarover.
Toch fijn om hier een stukje bevestiging in te krijgen, en te weten dat de “rest” te wijten is aan het NAH.
We hebben ook contact met vroegere collega’s van hem, en ook zij dragen hem stuk voor stuk op handen.
Het beeld van een lieve man is nu van alle kanten wel bevestigd.
Ik ben er blij mee, want ik ging weleens twijfelen aan mijn eigen waarnemingsvermogen, of ik mij nou zo in zijn persoonlijkheid had vergist; maar wat er niet “klopt”, komt door het NAH, dat is nu wel duidelijk.

De dag na ons bezoek aan Friesland blijft het stil aan de kant van eega en begin van de middag bel ik hem zelf even op om te vragen of alles goed is, wat het geval blijkt te zijn.

Meestal belt hij mij dagelijks wel een aantal keren, dus een beetje vreemd vind ik het wel.

Misschien toch moe, ook al zegt hij van niet, maar dat zegt ook niet alles, want hij voelt zich nooit moe.

In de middag gaat hij even naar de boulevard met zijn zoon.

Ze hebben het onder andere over het graf van zijn overleden vrouw, van eega, dat geruimd gaat worden, na 10 jaar.

De volgende dag hebben we het hier samen ook nog over, ook over hoe het voor hem voelt.

Rustig zegt hij dat hij in die 10 jaar heeft kunnen wennen aan het feit dat ze er niet meer is, en dat het “goed” is zo.

Wel blinkt er ondertussen even een traan in zijn ogen, en troostend leg ik mijn hand op zijn been.

De eerste jaren sprak hij voortdurend over haar, maar de laatste jaren werd dat steeds minder, dus dat heeft inderdaad een “natuurlijk” verloop gehad.

Op maandag had hij voor de tweede keer weer echt fysiotherapie, en hij mocht weer proberen te staan.

Lopen lukte nog niet, zijn linkerbeen wilde niet in beweging komen.

Hij zei dat het loodzwaar was geweest, het staan.

Midden in de nacht krijgt hij een heftige epileptische aanval, misschien als reactie daarop.

Ik hoor dat van hem zelf aan het eind van de volgende ochtend.

Helaas ben ik niet geïnformeerd door de verpleging, wat wel de afspraak is.

In de middag, als ik er ben, word ik hierover bijgepraat.

Eega zelf is er dan niet, hij blijkt deel te nemen aan een activiteit en ook hierover ben ik niet geïnformeerd. Als reactie krijg ik te horen dat de dagactiviteiten spontaan ingepland worden en dat één en ander nog wat rommelig verloopt; ja, dat is duidelijk. Een klein uurtje later komt eega binnen, ietwat overstuur, want hij had alleen de weg terug moeten vinden, omdat de anderen zo weg waren. Normaal gesproken zorgen vrijwilligers voor het transport, maar die waren er nu blijkbaar ook niet, dus inderdaad rommelig allemaal, en voor eega heel naar omdat hij veel moeite heeft om ergens zijn weg te vinden. Ik spreek een medebewoner erover aan en hij belooft de volgende dag eega te vergezellen. De volgende dag laat eega het echter zelf afweten voor de activiteit, want hij had ook moeite gehad zijn plekje in de huiskamer te vinden, zag door de mensen in de rolstoelen zijn plekje niet meer en was gefrustreerd terug naar zijn kamer gegaan en zag het toen allemaal niet meer zitten, ook geen zin meer om deel te nemen aan sport en spel.. Ook over dit akkefietje spreek ik de verpleging aan en zij beloven “beterschap”..

 

 

 

Mayke de Vries

Mayke de Vries

Mayke de Vries is na een carrière in de zorgsector nu vooral mantelzorger voor haar partner, die helaas na een grote hersenbloeding in oktober 2019 in een zorginstelling kwam te wonen. Zij schrijft op Mantelzorgelijk over de veranderingen in hun leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X