skip to Main Content
Vergoeding Zorgverzekering Mantelzorg In 2020

Vergoeding zorgverzekering mantelzorg in 2020

Mantelzorgers kunnen voor informatie en hulp onder meer terecht bij organisaties voor mantelzorgondersteuning in hun gemeente. Deze hulp wordt gefinancierd uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voorbeelden zijn gesprekken met een mantelzorgconsulent, groepsbijeenkomsten, cliëntondersteuning, vrijwilligers (bijv. een maatje) en vervangende zorg (respijt).

Ook zorgverzekeraars vergoeden zorg en hulp bij mantelzorg. Psychologische hulp en ergotherapie  worden door de basisverzekering vergoed. Aanvullende verzekeringen vergoeden steeds vaker hulp bij regeltaken van een zelfstandige mantelzorgmakelaar, maar ook cursussen zoals mindfullness, vervangende zorg (respijt) en mantelzorgarrangementen om er alleen of samen er tussenuit te gaan.

Vervangende zorg kan nodig zijn als je als mantelzorger ziek wordt of eventueel met vakantie wil. De zorg kan dan overgenomen worden door beroepskrachten of vrijwilligers. Of een aanvullende verzekering hiervoor nodig is, hangt af van het soort zorg dat nodig is, welke hulp je al krijgt en de wensen van jou, je naasten en andere familieleden.

Ben je mantelzorger? Er zijn meerdere zorgverzekeraars die een vergoeding voor mantelzorg bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering. De vergoedingen lopen erg uiteen. Sommige verzekeraars vergoeden een vast bedrag, andere vergoeden weer een bepaald aantal dagen.
Independer.nl heeft een overzichtelijke lijst opgesteld waarin je kunt bekijken wat jouw zorg verzekeraar voor je kan betekenen:

https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/mantelzorg.aspx?fbclid=IwAR2anfizpKm3L2ZmIUOS2EQygPaNvqky4tKgcNhbq3Y6UjGDtjU-IpoXEvM

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller,  echtgenote, moeder en sinds kort ex-mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en oprichter van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X