skip to Main Content
Vergeten – Een Reis Door Het Hoofd Van Iemand Met Dementie #concerttip

Vergeten – een reis door het hoofd van iemand met dementie #concerttip

Het programma Vergeten is een reis door het hoofd van iemand met dementie. De insteek was een persoonlijke: de directeur van het Nederlands Kamerkoor,  Tido Visser, verloor zijn vader aan de gevolgen van Lewy Body Dementie. Een vrij onbekende maar heftige vorm van dementie. Vlak na zijn dood ontmoette Tido Visser Erik Bosgraaf, een virtuoos op de blokfluit, een vernieuwer van wereldklasse. Het idee ontstond samen een programma te maken over dementie.

Samenwerking
De teksten in Vergeten worden geschreven door Erik de Jong, alias Spinvis. In zijn proza en poëzie worden de grote menselijke thema’s op wrange, ontroerende of ontluisterende manier zichtbaar in het alledaagse. Niemand minder dan acteur Arjan Ederveen kruipt in de huid van iemand met dementie. Diens 30 minuten, een spraakmakende televisieserie uit 2011, staat nog steeds op het netvlies van menige Nederlander. Of Ederveen nu in de huid van een onzekere politica kroop, een zijige televisiepresentator speelde of een eenzame bejaarde wier enige contact met de buitenwereld de telefoon was; het was allemaal even aandoenlijk, ontroerend, maar vaak ook ontluisterend.

Muziek versus tekst
Toch staat de muziek centraal in deze voorstelling. Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Waar proza, poëzie of beeldende kunst vaak even moeten bezinken, daar kan muziek ogenblikkelijk en onverbiddelijk toeslaan.

“De voorstelling wordt confronterend, angstwekkend misschien wel, maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip.” – Tido Visser.

Randprogrammering
Bij deze serie vindt bij veel concerten randprogrammering plaats. Het Nederlands Kamerkoor werkt hiervoor samen met Maartje de Lint. Zij is zangeres en trainer en heeft een speciale methode ontwikkeld om het samen zingen met mensen met dementie in te zetten als interventie in de zorg. Bij ieder concert geeft zij een interactieve presentatie over de effectiviteit van zingen in de zorg bij dementie. Klik hier voor de website van Maartje de Lint voor meer informatie over haar werk.

Nagesprekken
Direct na ieder concert vindt op het podium een nagesprek plaats met Tido Visser, artistiek directeur van het Nederlands Kamerkoor, Maartje de Lint en een neuroloog of onderzoeker van Alzheimercentrum Amsterdam. Concertbezoekers kunnen tijdens dit gesprek vragen stellen over dementie. Klik hier voor meer informatie over Alzheimercentrum Amsterdam.

Tournee

14 maart – Cultura Ede
15 maart – Grote Sint LaurensKerk
16 maart – TivoliVredenburg
17 maart – De Oosterpoort
20 maart – Parkstad Limburg Theaters
21 maart – Muziekgebouw aan ’t IJ
22 maart – Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede
24 maart – Nieuwe Kerk Den Haag

Bestel je kaarten via www.nederlandskamerkoor.nl/vergeten .

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X