Verdubbeling #wmo zaken bij Centrale Raad van Beroep.

gelezen2In de Telegraaf las ik dat de Centrale Raad van Beroep vorig jaar maar liefst 557 zaken heeft behandeld die te maken hadden met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen er 297 WMO-rechtszaken werden behandeld.

Bij rechtbanken nam het aantal WMO-zaken met 80% toe, tot meer dan – schrik niet – 2100 zaken.

Die cijfers heeft het CBS dinsdag gepubliceerd. De uitvoering van de WMO, waarin onder meer hulp in de huishouding wordt geregeld voor mensen die dat wegens ziekte of ouderdom niet meer kunnen, is vorig jaar overgeheveld naar gemeenten. Die moesten die taak met minder geld uitvoeren, en kortten daarom veel Nederlanders op hun WMO-hulp.

Dat leidde weer tot grote onvrede onder mensen die recht hebben op de WMO en hun familie, maar ook onder huishoudhulpen die voor hun inkomsten van de WMO afhankelijk zijn.

Twee maanden geleden oordeelde de Centrale Raad, de hoogste rechter op dit gebied, dat onder meer de gemeente Utrecht onzorgvuldig heeft gehandeld bij het toekennen van (minder) WMO-hulp. Die uitspraak was een forse steun in de rug voor veel mensen die afhankelijk zijn van de WMO. De verwachting is dat zij nu alsnog meer uren krijgen toegekend.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top