skip to Main Content

Veranderingen in de zorg per 1 januari 2016

nieuwe regels en wetten in de zorg vanaf 1 januari 2016
nieuwe regels en wetten in de zorg vanaf 1 januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 krijgen alle mensen met een ziektekostenverzekering weer te maken met nieuwe en gewijzigde regels in de zorg.  Met name de wijzigingen voor jeugdhulp zullen behoorlijke impact hebben op de portemonnee. Hier is een overzicht met de belangrijkste veranderingen.

In 2016

  • wijzigt het basispakket;
  • gaat het eigen risico met € 10 omhoog;
  • gaat de zorgtoeslag omhoog;
  • gaat de vergoeding voor pleegouders omhoog;
  • wijzigt de eigen bijdrage Wet langdurige zorg;
  • vervalt de ouderbijdrage jeugdhulp;
  • mogen avondapotheken landelijk niet meer dan € 45 per recept rekenen;
  • gaat de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in;
  • wijzigt de inkomensafhankelijke bijdrage;
  • krijgen zorgverzekeraars meer compensatie voor chronisch zieken.

Wijzigingen basispakket en eigen risico

Het basispakket van de zorgverzekering is uitgebreid. Een eigen bijdrage voor gehoorhulpmiddelen voor jongeren tot 18 jaar vervalt. Het verplicht eigen risico stijgt met € 10 naar € 385.

Wijzigingen zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt komend jaar met € 58 tot € 992. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 114 naar € 1905.

Vergoeding pleegouders omhoog

Ouders met een pleegkind krijgen een vergoeding van de overheid voor het verzorgen en opvoeden van het kind. In 2016 gaan de bedragen van de pleegvergoeding omhoog.

Eigen bijdrage Wet langdurige zorg

De lage eigen bijdrage is in 2016 minimaal € 159,80 per maand en maximaal € 838,60 per maand.

De hoge eigen bijdrage is in 2016 maximaal € 2.301,40 per maand.

Afschaffing ouderbijdrage jeugdhulp

Per 1 januari 2016 schaft de overheid de ouderbijdrage in de jeugdhulp af.  (De overheid schrijft daarover: Uit onderzoek blijkt dat de regeling niet goed werkt. En gezinnen ervaren de ouderbijdrage als drempel. Terwijl het juist belangrijk is dat er geen belemmeringen zijn als kinderen jeugdhulp nodig hebben.)

Goedkopere avondapotheken

Moet u ’s nachts, ’s avonds of op zondag naar de apotheek? Dan betaalt u vanaf 2016 voor deze spoedzorg maximaal € 45 per receptregel.

Kwaliteit, klachten en geschillen zorg

De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. En wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die 1 januari 2016 ingaat.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet daalt voor werknemers (van 6,95 naar 6,75%). Voor zzp’ers, ondernemers en gepensioneerden stijgt de premie van 4,85 naar 5,50%.

Compensatie voor zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars gaan merken dat het meer loont om zich in te zetten voor chronisch zieken en andere kwetsbare groepen. Zij gaan namelijk voor deze groep vanaf 2016 een betere compensatie ontvangen.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X