Veel voorkomende gevolgen van mantelzorg. 3. Schuldgevoel

Mantelzorg is een politieke keuze als gevolg van de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Maar werkt het echt zo, of zien de politiek en beleidsmakers het grotere plaatje echt niet? Als mantelzorgexperts durven wij inmiddels wel te stellen dat hoe langer en intensievere we mantelzorg aan onze dierbaren moeten bieden, hoe hoger de gezondheidszorgkosten uiteindelijk zullen uitpakken. We krijgen namelijk schaduwpatiënten achter de patiënten. Vergeet niet dat mantelzorg in veel gevallen veel meer is dan gebruikelijke zorg voor je kind, partner, ouders of een andere dierbare.

Het fenomeen mantelzorg is in Nederland inmiddels een belangrijk onderdeel van de zorgsector, waarbij naasten langdurige, intensieve zorg verlenen aan een ziek of hulpbehoevend persoon. Hoewel mantelzorg een uiting van betrokkenheid en liefde zou moeten zijn wordt het door politieke keuzes inmiddels steeds meer een noodzaak om zorgtaken van professionals over te nemen. Met alle gevolgen voor de mantelzorger van dien. Afgelopen en komende weken een serie blogs over de gevolgen van mantelzorg. Deze week deel 3: schuldgevoel.

Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers vaak schuldgevoelens ervaren in verband met hun zorgtaken. Dit kan variëren van schuldgevoelens over het feit dat ze hun geliefde niet genoeg kunnen helpen, tot schuldgevoelens over het feit dat ze hun eigen sociale leven, gezin, betaald werk en behoeften opzij moeten zetten voor de zorg van een ander. Het constant zorgen voor iemand anders kan leiden tot gevoelens van tekortschieten, omdat de mantelzorger mogelijk niet aan alle behoeften van de zorgbehoevende persoon kan voldoen. Dit kan leiden tot een gevoel van falen en schuld.

Daarnaast kan de constante zorg ook leiden tot het verwaarlozen van de eigen behoeften en het missen van belangrijke gebeurtenissen, wat bij de mantelzorger ook schuldgevoelens kan oproepen.Deze schuldgevoelens kunnen vervolgens leiden tot stress, angst en depressie bij de mantelzorger, wat een negatieve invloed heeft op hun eigen welzijn. Daarom is het belangrijk om ondersteuning en waardering te bieden aan mantelzorgers, zodat zij zich minder schuldig kunnen voelen en zich gesteund voelen in hun belangrijke rol.

Schuldgevoel kan een grote invloed hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid van mantelzorgers:

Op fysiek gebied kan het schuldgevoel leiden tot verwaarlozing, slaapproblemen en oververmoeidheid. Mantelzorgers kunnen zichzelf overbelasten en te weinig tijd nemen om te rusten en te ontspannen, wat kan leiden tot fysieke klachten en uitputting.

Op mentaal gebied kan het schuldgevoel leiden tot stress, angst, onzekerheid, depressie, isolement en een laag zelfbeeld. Mantelzorgers kunnen zich schuldig voelen omdat ze het gevoel hebben niet genoeg te doen voor hun dierbare of omdat ze tijd voor zichzelf willen nemen. Dit kan leiden tot constante zorgen en schuldgevoelens, wat een negatieve invloed heeft op hun mentale welzijn.

Het is daarom belangrijk dat mantelzorgers leren omgaan met hun schuldgevoelens en hulp en ondersteuning zoeken – maar ook krijgen – wanneer dat nodig is. Ze moeten zich realiseren dat het normaal is om af en toe tijd voor zichzelf te nemen en dat ze niet altijd alles perfect kunnen doen. Het is essentieel dat mantelzorgers hun eigen fysieke en mentale gezondheid op de eerste plaats zetten om überhaupt staande te blijven in hun wereld vol zorgen.

Overheid, gemeenten, zorgorganisaties en verzekeraars dienen te voorzien in voldoende ondersteuning en mogelijkheden voor o.a. respijtzorg, zodat mantelzorgers ook aan hun eigen behoeften kunnen voldoen zonder schuldgevoelens te ervaren.

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top