Veel steun voor radeloze moeder van schizofrene dochter

Afgelopen dinsdag stond Geertje Paaijs column ‘Het niemandsland van een moeder’ in de krant.  Geertje is moeder van een dochter die lijdt aan de psychische aandoening schizofrenie en is opgenomen in een GGZ-kliniek. Naar aanleiding van haar column, werd ze overspoeld met positieve reacties.

GEERTJES PROBLEEM

„De gevaren van de onlinewereld worden door de GGZ behoorlijk onderschat”, zegt Geertje. Ze dacht dat haar dochter veilig op de gesloten afdeling van een GGZ-kliniek zat, zonder telefoon noch internet. „Totdat ik een niets-verhullende foto kreeg toegespeeld die op haar Facebookpagina pronkte. Nota bene genomen op haar kamer in de kliniek!”

Lezers steunen radeloze moeder schizofrene dochter

DE REACTIES

„Het waren vooral veel reacties van radeloze ouders die zich erg herkennen in de falende zorg van de GGZ”, zegt de columnist. „Er was slechts een iemand die bij de GGZ werkt en zich persoonlijk aangevallen voelde, maar dat was niet mijn bedoeling.” Want niet de mensen zelf, maar het instituut GGZ is volgens haar de kwade genius. „Door middel van mijn column wil ik een discussie op gang brengen over het beschermen van patiënten tegen de gevaren van sociale media.”

PEN ALS WAPEN

De instelling wil niet samenwerken met ouders. „En daarom gebruik ik mijn pen als wapen, want schrijven is mijn kracht“, zegt Geertje. „De GGZ laat me niet meedenken of praten over welke zorg mijn dochter nodig heeft.” Ze voelt zich eenzaam. „Als naaste familie hoor ik een aanspreekpunt te zijn maar daar is dus een mentor voor. Die mentor weet niet niet half in hoeveel sloten tegelijk mijn dochter dreigt te lopen, alleen ik ken haar als geen ander. Het voelt echt alsof mijn stem niet wordt gehoord.”

Geertjes dochter wordt deze week dertig, maar ze gaat haar niet opzoeken in de kliniek. „Ik zou haar graag in mijn armen sluiten maar ze is boos vanwege de column die ik heb geschreven.” Geertje wil ruzie voorkomen. „Anders word ik voor de zoveelste keer uitgescholden voor achterbaks teringwijf. Dat komt door haar ziekte, alleen wil ik mezelf daar toch voor in bescherming nemen”, zegt ze.

„Het blijft wel mijn moederplicht om goede zorg voor mijn dochter te regelen. Ik hoop dat ze me daarvoor dankbaar is.”

Geertje heeft ondertussen al contact gehad met een woordvoerder van de SP. Ze hoopt dat Renske Luijten, die over de zorg gaat, vragen gaat stellen in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Bron: Metro

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top