skip to Main Content
Veel Mantelzorgers Van Mensen Met Dementie Ervaart Problemen Met Gezondheid

Veel mantelzorgers van mensen met dementie ervaart problemen met gezondheid

Vorige week  ontving ik een mail van Alzheimer Nederland met het rapport van de Dementiemonitor Mantelzorg 2018, een tweejaarlijks onderzoek dat zij samen met het Nivel uitvoeren. Ik doe hier al een paar jaar aan mee. In totaal werden 4.459 mantelzorgers ondervraagd over ondersteuning, belasting, zorg en de impact van mantelzorg op hun leven. Ik deel een aantal uitkomsten met jullie:

• Meer dan de helft van de mantelzorgers van mensen met dementie ervaart problemen met hun lichamelijke of geestelijke gezondheid.
• Eenzaamheid komt bijna twee keer zo vaak voor onder mantelzorgers van mensen met dementie als bij mensen uit de algemene Nederlandse bevolking.
• 1 op de 8 mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zeer zwaar belast of overbelast. 52% voelt zich tamelijk belast tot overbelast.
• Het aantal contactmomenten met familie en vrienden neemt voor de meeste mantelzorgers af vanaf het moment dat bij hun naaste dementie wordt vastgesteld en zij de zorg krijgen voor hun naaste.
• Mantelzorgers vinden de begeleiding van een casemanager, naast hulp bij verzorging en verpleging, de meest noodzakelijke vorm van ondersteuning.
• Wanneer de naaste naar het verpleeghuis verhuist, stopt de mantelzorg niet: meer dan de helft van de mantelzorgers zorgt nog steeds meer dan 5 uur per week voor hun naaste, 20% zelfs meer dan 10 uur per week.

Wil je meer lezen? Ga dan naar https://www.alzheimer-nederland.nl/dementiemonitor. Hier kan je het volledige rapport downloaden en ook vind je daar infographics die de belangrijkste uitkomsten visueel weergeven.
bron: Alzheimer Nederland

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X