Vaste gewoontes # autisme #zorgintensiefkind

Als Christy ergens een hekel aan heeft zijn het onverwachte gebeurtenissen. Zo maakte er gisteren een vrachtvliegtuig een doorstart op Schiphol en maakte een scherpe bocht vlak over ons huis. Christy schrok er enorm van en zocht direct bescherming. Dat is ook de reden dat Christy nu al vraagt: “ Is het al 31 december?”. Er zijn twee redenen waarom zij dit vraagt. Op de eerste plaats is het haar verjaardag, heel leuk maar …. het is ook de dag dat er overdag veel vuurwerk wordt afgestoken. Deze dag is voor Christy een hel. Heel sneu want enerzijds kijkt ze uit naar haar verjaardag anderzijds weet ze dat dat rottige vuurwerk haar dag verpest. Het bijzondere is dat het nog niet eens de knallen zijn maar het onverwachte. Om twaalf uur weet Christy dat er vuurwerk komt en staat ze voor het raam te genieten. Op dit moment testen we een speciale koptelefoon die Christy kan gebruiken tijdens onweer en storm.
Daarom hecht Christy erg vast patronen, het liefst zo voorspelbaar mogelijk. Vaste rituelen waar niet van afgeweken mag worden. Zo is er een vaste regel tijdens het eten. Christy MOET met HEMA bestek eten. Geen HEMA bestek dan wordt er niet gegeten. Dus als Christy aan tafel gaat is er eerst bestek controle, pas als op de lepel, vork en mes het HEMA logo staan kan er gegeten worden. Maar net als met het vuurwerk, als Christy naar een restaurant gaat en uitgelegd is dat ze daar niet met HEMA bestek eten, dan is het goed.
Het zijn dingen waar wij niet eens over na denken. Maar het doet je wel beseffen hoe druk het in het hoofd van een autist moet zijn. Alle details worden waargenomen en spelen een rol in het functioneren. Zo zijn ze met de weg bezig en konden we niet de normale route rijden naar de muziekschool, voor Christy een big deal. Dat je er ook op een andere manier kunt komen doet er dan niet toe, het is niet de normale route.
Zo hebben wij met pictogrammen in het huis voor alle handelingen van de dag een vast schema, van opstaan tot aankleden tandenpoetsen ontbijten en naar school. Na thuiskomst hetzelfde ritueel. Thuiskomen, ontspannen, eten (met HEMA bestek), tandenpoetsen pyama aan en slapen. Elke afwijking van het ritme kan leiden tot een onrustige situatie die weer leidt tot slaapprobleem. Twee keer per week gaat Christy met een busje naar school. Deze is er altijd tussen acht en kwart over acht. Om 08.16 begint Christy dan onrustig te worden. Als er dan ook nog een andere dan de vaste chauffeur komt ……………..
Woensdag a.s. gaan wij naar een bijeenkomst van Autisme Beleving. O.l.v. een trainer wordt je in situaties gebracht waardoor dingen gaat ervaren zoals een autist het ervaart. Ik kijk er erg naar uit maar ben ook wel wat angstig. Het kan behoorlijk confronterend zijn. Maar misschien begrijpen straks nog beter wat er allemaal in Christy’s hoofd omgaat.
In mijn volgende post zal ik verslag doen van deze bijeenkomst.

Kees Hoekstra is de vader van Christy, die een vorm van autisme heeft. Op zijn Facebookpagina ‘Ik heb een autistisch kind ‘ schrijft Kees regelmatig over zijn ervaringen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top