skip to Main Content
Varen Op Je Ziel – Onze Ziel Is Meer Waard Dan Al Het Andere

Varen op je Ziel – onze ziel is meer waard dan al het andere

Varen op je ziel. De ziel en dementie. De verborgen zin van dementie…… Is dementie puur een ziekte van de hersenen die met de moderne medische wetenschap (technieken en medicatie) begeleid moet worden? Of is er meer? Met welke bril, en vanuit welk mensbeeld, kijken we naar dementie? Waarom gaat iemand dementeren? Het zijn vragen die mij al langer bezig houden. Zowel in mijn werk in de thuiszorg, als bij de zorg voor mijn vader Klaas. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat er vaak meer is. De ziel spreekt, in een taal die ontdekt moet worden. Als je goed luistert hoor je veel……

Onlangs startte ik op de afdeling van Klaas, samen met de senior woonzorgbegeleider, een mooi klein initiatief om de in- en formele Zorggevers met elkaar te verbinden: een reizende Minibieb ‘Klein Geluk’. Verhalen raken. We zochten naar inspirerende boeken. Eén van de boeken die wij op ons lijstje zetten was het boek ‘Stemmen van de ziel’ – vergeten waarheid van dementie, geschreven door Hans Siepel. Ik ben het gaan lezen. Het maakte diepe indruk op mij. Het is een verhaal verteld door de zoon, over een moeder met dementie. In haar dementie ‘verteld’ zij stapje-voor-stapje- over haar traumatische ervaring in het leven, waar nooit over gesproken mocht worden. Haar echtgenoot en kinderen kiezen ervoor om haar dit verhaal te laten vertellen. Dit vraagt van alle mantelzorgers emotioneel gezien een intensieve begeleiding en toewijding. Pionieren. Een ontroerend verhaal, zeer persoonlijk verteld. En wat ontving ik een bevestiging in mijn gevoel. Het hallucineren, de psychoses, de momenten van wijze uitspraken in de vorm van vaak ‘losse opmerkingen’, de non-verbale communicatie; waarbij je later pas verbanden ziet, ze doen er toe! Ze doen er echt toe, als je wilt luisteren naar de ziel.

Ik lees dit ook terug in een boek als ‘De verborgen zin van dementie’ van Hans Stolp. Het prachtige boek van Krista Mirjam Dijkerman (verpleegkundige en theoloog) ‘Varen op je ziel’- open door dementie. Maar ook in een luchtiger boek als ‘Leestekens’ – levenskunst van mensen met dementie, van Paula Irik. Kloppen de vertelde feiten niet, het doet volstrekt niet ter zake. De beleving is ook een feit, schrijft Paula. Luister naar de (lichaams)taal; het is een vindplaats van zin en kennis van het hart.

In het zorgplanoverleg van mijn vader breng ik mijn bevindingen op dit gebied ter sprake. Mijn gevoel dat Klaas nog veel te verwerken heeft. Mensen uit zijn nabijheid mist, omdat verhalen een open eind hebben. Er geen goed afscheid was. Hij daarom deze verhalen zo vaak verteld, en zijn onrust er soms weer zo heftig kan zijn. Zijn eet-drang vertaal ik in een ‘leegte’ die nog gevuld moet worden. Er zijn nog zaken ‘waar werk aan de winkel is’; zijn ziel spreekt – voor mijn gevoel. En er is zielerust nodig, wil hij het nu kunnen accepteren, het leven los kunnen laten…. Soms is er even een luisterend oor tijdens het zorgplanoverleg, maar ook niet meer dan dat. De wereld van de zorg, zoals wij die in de Westerse wereld kennen, ziet de mens helaas vaak nog als een ‘fysieke machine’; wat valt er nog aan te ‘repareren’?

Als je ‘Stemmen van de ziel’ leest, dan begrijp je dat het verhaal van de ander jouw verhaal raakt wanneer je hem/haar begeleidt. Emotioneel veel van ieder vraagt die dichtbij staat. Maar wat is het waardevol, en wat kun je met elkaar groeien in Levenskunst als je deze weg van ‘luisteren naar de ziel’ kunt volgen.

‘Onze ziel is meer waard dan al het andere’, is een prachtige uitspraak door iemand met dementie opgetekend in ‘Leestekens’.

‘We zijn de belangstelling voor de ziel kwijtgeraakt, en daarmee die wijsheid vergeten’ – Thomas Moore.

Ben benieuwd naar jouw blik, en wat zijn jouw ervaringen?

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van ‘HerinneringsKunst’. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Ingrid van der Voort

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van 'HerinneringsKunst'. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X