skip to Main Content

Vandaag zou je jarig zijn,

Je bent 99 als je bij ons team in zorg komt, je hebt al even zorg gehad van het andere team, maar vanaf nu mogen wij voor je gaan zorgen.
Een grote forse man, grote handen grote voeten, en een zo goed als kale bol, die met regelmaat door je zoon glad geschoren wordt omdat er alleen nog onregelmatig links en rechts een wat haar groeit. Daarbij staat die gladde bol je echt goed.
Je loopt voor over gebogen achter je rollator, in huis maar ook buiten in de tuin, als je weggaat ga je in de rolstoel.
Je woont nog zelfstandig, dat wil zeggen je woont ineen mantelzorg woning op het terrein bij je zoon. Een zoon die er dag en nacht voor je is.
Je woont in een mooi gelijkvloers appartement met kleine keuken met ronde tafel en mooie witte bufet kast met glazen raampjes in de deurtjes.
Ik de kamer staat jou grote tv stoel, dicht bij de tv want je hebt nog maar weinig zicht, ook je gehoor is niet meer wat het geweest is, maar gehoor apparaten wil je niet in. Op de tafel staat een lees computer die jou geliefde puzzel uit de krant zo vergroot dat je nog in staat bent deze maken. Een echt ochtend ritueel.
Een slaapkamer met een eenpersoons bed en een grote ouderwetse toogkast dient als kledingkast. Alles wat je nodig hebt is aanwezig en zo woon je al jaren alleen maar toch niet alleen.
In de eerst jaren komen we alleen enkele ochtenden om je te begeleiden met douchen, je steunkousen kan je zelf aan en uitdoen, jou grote handen zijn krachtig, je gebruikt zelfs geen Easy slide ook niet als ik uitleg dat dit beter voor de kous en jou huid is, het lukt je prima zo.
Elke zorgmoment mogen we niet weg voor we eerst een Choco toffee uit het mooie oude trommeltje hebben gepakt, buiten dat deze erg lekker en verleidelijk zijn kom je ook niet eerder weg voor je er een hebt gepakt.
Ook als de appels en peren rijp zijn die aan de bomen op het terrein groeien wordt er verwacht dat je er een meeneemt, dit is jou manier van goedheid en en dankbaarheid.
Ondanks dat je lichamelijk hebt ingeleverd is jou cognitie prima in orde, je bent zelfs nog heel scherp en houd alles goed mee in de gaten. Heb dan ook gemeende interesse in ons, vraagt na een vrij weekend altijd of het leuk is geweest ect.
Jou geheugen is echt scherp zo vertelde jou schoondochter dat toen je een hartaanval had gehad en een pacemaker hebt gekregen het eerste wat je zei toen je bij kwam, er ligt nog kip in de koelkast.
Je houd van eten en vond het zonde als er iets weggegooid zou moeten worden. Wekelijks eten bij de kinderen was dan ook iets waar je elke keer weer naar uitkeek. Overige dagen had je dagverse maaltijden die je overigens ook heerlijk vond.
100, 101, 102, Je hebt al wel wat meer ingeleverd maar nog steeds morgen we voor je zorgen. We maken in de jaren veel mooie en ook minder mooie en zorgelijke momenten met je mee, maar steeds krabbel je er weer wonderbaarlijk goed uit.
Inmiddels komen we al wel dagelijks en 2 maal per dag. Op zich red je je nog prima met op starten van ons en onder steuning van je zoon. Twee dagen in de week ga je een dag naar je andere 2 zoons, dagbesteding wil je niet heen je vermaakt je prima. Met mooi weer zit je lekker in de tuin, het liefst slaap je dan in de volle zon met je mond half open, menig voorbijganger zal bij het aanzien denken dat je het leven hebt gelaten.
Met 103, ik breng je namens ons team een bos mooie bloemen en verschillende kleine flesjes wijn, want een wijntje of een borreltje gaat er s’avonds nog goed in. En er komt een mooi stukje met foto’s op de Facebook site van onze werkgever, 103 is ook een hele leeftijd. Je bent inmiddels de oudste inwoner van van het dorp waar je woont en de plaats verderop die onder de zelfde gemeente valt en ik denk zelfs wel van de wijde omtrek en zeker de oudste man binnen onze organisatie. Jammer dat de gemeente of burgemeester niks van zich laten horen.
Wel komt er veel visite langs, dit is erg inspannend voor je we merken dit zeker nog tot 2 weken na die tijd nog aan je
Ook maak je op je 103 nog een filmpje met onze huis vlogger Martin- Hugo
En ook bij 104 ben je nog bij ons in zorg.
ik zeg al vanaf je 100 bent ben ik er van overtuigd dat je 105 gaat worden, voor jou hoeft dit niet. Door je slechte lopen en je slechte zicht, waardoor je puzzel maken bijna niet meer gaat en je niet meer jou favoriete programma’s op tv kan kijken, tussen kunst en kitsch, darten en biljarten is er weer een stuk tijdverdrijf verloren gegaan.
Slapen in nu een van je grote hobby’s Het veel in jou ogen alleen zijn maakt dat van jou wel over mag zijn.
En dan ineens ga je hard achteruit, lopen gaat bijna niet meer en je hebt meer zorg nodig, zorg die wij je niet meer afdoende kunnen bieden als wijkzorg, daarbij wordt de zorg voor jou zoon zo ook te zwaar.
En worden gespreken gevoerd, dingen afgewogen en kamers bekeken en de de knoop wordt door gehakt je gaat verhuizen……….. wij gaan het laatste stuk van jou leven niet meer voor je zorgen.
Je ziet tegen de verhuizing op maar achteraf blijkt het toch een zeer goede keuze, je hebt het daar naar je zin. Je hebt een eigen kamer en overdag zit je bij de overige bewoners in de woonkamer, dit maakt dat je niet meer alleen bent, lekker samen zijn en kletsen, dat vind je fijn.
Ik ga bij je op bezoek enig sinds verbaasd maar blij me te zien vertel je ook mij dat je het goed naar je zin hebt, het eten lekker is en je zoveel mag eten als je wil. En de zorg is lief en goed voor je maar je mist ons wel.
De laatste keer als ik je bezoek herken je mij niet meer, je hebt longontsteking en vertoont Delier achtige verschijnselen. Je zit in een rolstoel, slaapt veel je ijlt en ziet er slecht uit…..
En paar dagen later komt dan ok het bericht dat je bent begonnen aan je laatste reis ………… 104, 5 net geen 105!
Vandaag zou je 105 geworden zijn!
Essies wijkblogs

Essies wijkblogs

Esther van den Eventuin is verzorgende IG en werkzaam in de wijkzorg. Esther blogt daarover op Facebook: https://www.facebook.com/essies.wijkblogs.1/

Als vig'er in de wijkzorg neem ik jullie mee in de wereld achter de voordeur van onze cliënten in de wijk.
En deel met jullie deze bijzondere, indrukwekkende, interessante vrolijke, gezellige, ontroerende, en soms verdrietige of schrijnende momenten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X