skip to Main Content
Vanavond: Onvergetelijke Herinneringen Bij SBS6. Kijk Jij Ook?

Vanavond: Onvergetelijke herinneringen bij SBS6. Kijk jij ook?

Dierbare momenten uit het leven van mensen met dementie staan vanavond centraal in het SBS6-programma Onvergetelijke herinneringen.

In samenwerking met Alzheimer Nederland ontvangen Irene Moors, Jeroen van der Boom en Kees Tol vanavond in een sfeervolle studio in Haarlem mensen met dementie en hun familieleden. Samen blikken zij terug. De herinneringen gaan hand-in-hand met verrassingen die de memoires opnieuw tot leven brengen. Van een bijzondere uitvoering van ‘hun’ liedje tot het samenbrengen van mensen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld. De kijker leert de mens achter de patiënt kennen middels indringende portretten. Van mensen die grote dromen hadden na hun pensioen, die soms nog midden in een bloeiend werk- en gezinsleven zaten, of die hun oude dag wel anders hadden voorgesteld.  Zoals mijn vader..

In september zijn de mensen van dit programma bij mijn vader langs geweest, om een portret van hem te maken en mijn zussen en mij te interviewen voor de uitzending van vanavond. Het was confronterend en verdrietig maar tegelijkertijd geweldig om aan dit programma mee te mogen doen. We hebben op deze manier ons steentje aan de actie: Stop Dementie kunnen bijdragen en daarnaast voor onszelf, een fantastische herinnering en een mooi document voor later kunnen maken.

Naast de ontroerende en indrukwekkende reportages en de verschillende optredens, praten Irene en Jeroen met professoren en wetenschappers over de urgentie om juist nú met elkaar de schouders te zetten onder dementieonderzoek. Hoe kunnen we deze ontwrichtende hersenziekte stoppen? Welke vooroordelen leven er over dementie en waarom is onderzoek zo verschrikkelijk hard nodig? Verschillende bekende Nederlanders die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt tonen hun betrokkenheid. Tegelijkertijd wordt er geschakeld met  Kees Tol, die vanaf het callcenter het laatste nieuws geeft over het aantal donateurs.

Op dat callcenter zit trouwens een oude bekende van Mantelzorgelijk, namelijk onze vaste dinsdagmiddag blogster Dyezzie! Zij zit daar vanavond als vrijwilliger aan de telefoon. Ook zij weet (helaas) uit ervaring met de alzheimer van haar moeder, hoe akelig en mensonterend dementie kan zijn. Ik vind het echt geweldig dat ze zich heeft opgegeven en ik hoop dat ze velen van jullie aan de telefoon donateur mag maken.

Stop dementie
Dementie is momenteel doodsoorzaak nummer 1 in Nederland (bron: CBS). Deze volksziekte ontwricht het leven van iedereen die ermee te maken heeft. Mensen met dementie verliezen niet alleen elkaar, maar ook zichzelf. Het is de missie van Alzheimer Nederland om dementie te voorkomen of genezen. En dat kan, dementieonderzoek komt dichter- en dichterbij de oplossingen. Maar dan moeten we nú met z’n allen in actie komen, met de hoop dat er in de toekomst geen nieuwe patiënten meer bij komen. Ik hoop het met heel mijn hart. Deze ziekte gun je namelijk niemand!

Kijken en doneren dus, tijdens de uitzending van vanavond op SBS6, tussen 20.30 en 22.30 uur. Niet alleen voor Dyezzie en voor mij maar ook voor jezelf. Moet je indenken: Doodsoorzaak nummer 1… Dan komt dementie wel heel akelig dichtbij, toch?!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X