Van Rijn: PGB-problemen over een jaar weg

pgbalarmMidden in het politieke zomerreces komt er een fijne belofte uit het ministerie van Volksgezondheid: Straks, ergens in het jaar 2016 loopt het hele PGB-betalingssysteem op rolletjes. Ligt het aan mij, of is dit ongeloofwaardig? Hoe dan ook, sinds april zijn er veel betalingen uitgekeerd. Het aantal klachten bij Per Saldo is nu terug naar “slechts” 15 per dag.

De tijdigheid van de betalingen van declaraties verloopt zoals gewenst, aldus staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. 96 procent van alle declaraties die vanaf 1 april betaalbaar zijn gesteld, is binnen 10 werkdagen na binnenkomst betaald. De overige 4 procent is na 10 werkdagen betaald. De SVB geeft aan dat in de afgelopen 4 weken 92,8 procent van de meldingen van Per Saldo binnen 3 werkdagen is betaald. Bij Per Saldo is in juli het aantal meldingen betreffende betalingsproblemen afgenomen naar circa 15 meldingen per dag. Daarnaast komen bij Per Saldo dagelijks circa 10 meldingen binnen over onjuiste of onvolledige gegevens in het dossier. Bij de Helpdesk Zorgaanbieders is ook een dalende trend. Hier melden zich circa 2 zorginstellingen per dag. in de periode van 1 tot en met 19 juli heeft de SVB ruim 35.000 telefoontjes verwerkt met een gemiddelde wachttijd van 9 seconden. Een compleet overzicht met statistiek over de uitbetalingen staat in de brief van Van Rijn (PDF).

Verbetering pgb-systeem

Om de pgb-problematiek echt op te lossen, zijn er nog verbeteringen aan het computersysteem nodig, schrijft Van Rijn. Verbetering en vereenvoudiging van het systeem van trekkingsrechten is belangrijk om voor de budgethouders en zorgverleners tot een solide pgb te komen. Partijen als KPMG, Per Saldo en BVKZ hebben verbetervoorstellen gedaan die momenteel getoetst worden. Ook het Actal-onderzoek over vermindering van de regeldruk bij pgb’s wordt bij de verbetering betrokken. Het herstelplan is volgens Van Rijn primair gericht op het zorgdragen voor een stabiel systeem van trekkingsrechten op 1 januari 2016.

Vervolg

De tweede week van september, als alle Kamerleden terug zijn van vakantie, geeft Van Rijn meer informatie over het verloop van het herstelplan. Ook zal er begin september een bestuurlijk overleg plaatsvinden over de voortgang. Kijk eens aan.

Bron: Zorgvisie

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top