Van Rijn: er is geen helder alternatief voor betere betaling van pgb’s

gelezen2Een onderzoek naar de mogelijkheden om persoonsgebonden budgetten (pgb’s) anders te verwerken en uit te betalen, heeft geen helder alternatief opgeleverd. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn de Tweede Kamer vorige week laten weten. Wij delen graag een artikel uit Algemeen Dagblad over het onderzoek naar betere uitbetalingsmogelijkheden.

De onderzoekers bekeken vier scenario’s: alles laten zoals het nu is (uitvoering door de Sociale Verzekeringsbank zonder aanpassingen), verbeteringen doorvoeren in de huidige systemen, verregaande verantwoordelijkheden leggen bij de budgethouder of het systeem laten uitvoeren door de gemeenten.

Van Rijn concludeert: ,,Op basis van dit onderzoek is het nog te vroeg om een definitieve keuze te maken uit de verschillende uitvoeringsvarianten (de “wie vraag”), maar kunnen nu wel substantiële stappen worden gezet naar een betere uitvoering.”

Gedoeld wordt op de ontwikkeling van een ‘eenvoudig, goedwerkend portaal’ voor de budgethouder. Verder moeten de overeenkomsten en de wijze van declareren zoveel mogelijk hetzelfde worden en digitaal worden aangeleverd. Tot slot dient er zo veel mogelijk één loket te komen waar budgethouders heen kunnen met vragen of klachten. Daar ligt een taak voor de gemeenten en zorgkantoren.

Investeringen
SR290513MartinvanRijn10_824x675Van Rijn: ,,Daarnaast worden noodzakelijke investeringen bij de SVB onderzocht. Ook omdat SVB zorg moet blijven dragen voor continuïteit van betalen tijdens de verbetering van het trekkingsrecht de komende jaren.”

Hiermee legt de staatssecretaris de bal weer bij de Tweede Kamer, die hem eerder dit jaar juist had gevraagd op de proppen te komen met een goed alternatief voor verwerking en uitbetaling van de pgb’s door de SVB. Dat systeem haperde vorig jaar flink, waardoor mensen te weinig, te veel of geen gelden ontvingen om zelf hun zorg te regelen.

Bron: Algemeen Dagblad, artikel geschreven door Edwin van der Aa

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top