skip to Main Content
Vallen In Huis Voorkomen Met Deze Zes Hulpmiddelen #tips

Vallen in huis voorkomen met deze zes hulpmiddelen #tips

Op Alleszelf.nl staan ontzettend veel handige hulpmiddelen beschreven. We delen deze – over hulpmiddelen – graag op Mantelzorgelijk.

Valpartijen in huis hebben vaak een lange nasleep, met doktersbezoek en misschien fysiotherapie. Daarom is het goed om te weten hoe je de kans op vallen kunt verkleinen.  Op alles.zelf.nl  besteedden ze al eerder aandacht aan dit onderwerp; nu gaan ze in op enkele nuttige hulpmiddelen voor toilet en/of badkamer. Zodat je dierbare tot op de hoogste leeftijd in zijn of haar woning kan blijven wonen.

Verantwoording

Wilbert van der Mast is leverancier van hulpmiddelen voor ouderen. Uit zijn praktijk bij de Totale Zorgwinkel adviseert hij enkele producten die hij zelf nuttig vindt. Producten die eenvoudig aan te brengen en betaalbaar zijn en bovendien hun nut bewezen hebben. In dit artikel behandelen we hulpmiddelen die in badkamer of toilet kunnen voorkomen dat je dierbare valt.

Bijna 100.000 valpartijen per jaar

Maar liefst 97.400 ouderen hebben in 2015 de spoedeisende hulp bezocht na een valpartij. Een val van 65-plussers vindt in de meeste gevallen in of rondom het huis plaats. En alhoewel de val vaak door uitglijden of struikelen werd veroorzaakt, heeft het soms ernstige gevolgen.
VeiligheidNL heeft een uitgebreid rapport uitgebracht over valincidenten en de cijfers liegen er niet om: de laatste 10 jaar is het aantal ziekenhuisbezoeken van 65-plussers na een val met 40% gestegen. De ANBO meldde onlangs dat 1 op de 3 ouderen tussen de 65 en 80 jaar in de laatste twee jaar één of meerdere keren is gevallen. Daarbij noemen zij als een belangrijke oorzaak een te gladde douche.

Vallen in huis voorkomen? Zes hulpmiddelen tegen vallen

Antislipmatten

vallen in huis voorkomen

Antislipmat of decoratieve strips?

De badkamer is van alle ruimten in huis wel het meest valgevaarlijk. Door de combinatie van tegels en vocht moet men eigenlijk voortdurend op zijn hoede zijn. Enkele simpele hulpmiddelen kunnen echter nuttige diensten bewijzen. Natuurlijk ken je de antislipmat. Je kunt deze aanschaffen voor rond € 10 en de werking is doeltreffend. Plaats je deze mat op de plek waar je uit bad of douche komt. Mocht je een antislipmat niet mooi vinden, dan zijn er gelukkig ook alternatieven. Zo zijn er verschillende soorten strips die op de tegels kunnen worden geplakt, waardoor je veiliger door de badkamer loopt.

Innovatieve beugels en zitjes

vallen in huis voorkomen

Een badrandbeugel

Om vallen te voorkomen zijn ook beugels handig. Aanleiding voor het vallen is immers niet alleen een gladde vloer, maar kan ook het ontbreken van houvast zijn. Monteer je enkele beugels vooral op die plaatsen, waar het risico op vallen het grootst is. Bij voorbeeld bij de uitstap uit de douche over een hoge drempel. Of daar waar je uit bad stapt.

Heeft je dierbare een ligbad? Het badzitje van Obbomed vereenvoudigd het in- en uitstappen uit bad. De zitbank is weegt weinig en is eenvoudig te dragen. De handgreep en het anti-slip zitvlak zorgen voor een zekere en comfortabele zit tijdens het wassen.

Een vergelijkbaar product is de Badplank Fresh met echter ook een smalle zijde die zorgt voor betere bereikbaarheid van de intieme zone.

Innovatief vinden we ook de badrandbeugel: deze schroef je in een handomdraai aan het bad vast. Je hebt dan niet alleen steun bij het in- en uit bad gaan, maar ook wanneer je langs het bad loopt.

Douchekrukken

Een douchekruk biedt enorm gemak in een badkamer. Uiteraard is een goede douchekruk een veilige manier om zittend te douchen, maar daarnaast biedt zo’n kruk je de mogelijkheid je zittend af te drogen, aan te kleden of aan de wastafel te kunnen zitten. Wat allereerst belangrijk is, is dat je voor een model kiest dat binnen de ruimte past. Een te grote douchekruk kan uw bewegingsvrijheid in deze vaak kleine ruimte belemmeren. Verder adviseren wij een douchekruk die je op hoogte kunt afstellen en waarbij de poten voorzien zijn van antislip doppen. Wat betreft de vorm van de zitting zijn er ook grote verschillen. Handig zijn de zittingen met uitsparingen waaraan je je kunt vasthouden.

Toiletbeugels

vallen in huis voorkomen

Een opvouwbare toiletsteun

Een toiletbezoek kan lastig zijn als je dierbare moeite heeft met opstaan vanuit een zittende houding. Dit  is relatief eenvoudig op te lossen door een toiletsteun. Dit kan een wandbeugel zijn die op een vaste positie wordt gemonteerd. Wandsteunen zijn in verschillende maten en materialen verkrijgbaar. Een uitermate veilige én eenvoudige oplossing is een stabiele toiletsteun. Dit is een aluminium frame die je over je bestaande toilet kunt plaatsen. Opstaan via omhoog duwen gaat makkelijker dan dat je je moet optrekken.

Neem je eigen beugels mee!

Misschien gaat je dierbare wel op bezoek bij mensen die geen toiletbeugels hebben.  Ook dan kan je voor voldoende houvast zorgen. Er bestaan namelijk opvouwbare toiletsteunen. Het grote voordeel van deze steun is dat je deze eenvoudig mee kan nemen als je dierbare bijvoorbeeld een meerdaags bezoekje aan iemand brengt of op vakantie gaat.

 

Toiletverhogers

Een andere manier om makkelijker op te kunnen staan na een toiletbezoek is het plaatsen van een toiletverhoger. De ‘zachte is vervaardigd uit schuimrubber en verkrijgbaar in 2 verschillende hoogtes. De verhoger wordt met klittenband aan de bestaande toiletbril bevestigd en de hoes is uitwasbaar.
Dan zijn er de toiletverhogers die je op het toilet kunt monteren middels schroeven. Zij vervangen de oorspronkelijke toiletbril en zijn er in verschillende hoogtes en uitgevoerd met en zonder toiletdeksel.
Overweeg je een toiletverhoger aan te schaffen, let er dan op dat de verhoger makkelijk schoon te houden is en de montage stabiel en eenvoudig is te realiseren.

Waterdicht alarm

En als je dierbare dan toch valt?  Er bestaan verschillende waterdichte personenalarmen. (tip: selecteer op onze pagina over personenalarmen de functie “kan gedragen worden onder de douche”. Dat betekent dat deze om  gehouden kan worden tijdens het douchen. Mocht je dierbare ondanks alles toch vallen, dan kan hij of zij in ieder geval hulp inroepen. Helemaal handig zijn de alarmen met valdetectie. Wanneer je dierbare dan valt onder de douche, wordt dat automatisch geregistreerd. Mocht hij/zij niet in staat zijn het alarm in te schakelen, dan gebeurt dit automatisch. In ons overzicht personenalarmering tref je verschillende leveranciers van alarmsystemen aan.

Bron: Alleszelf.nl

Vallen in huis voorkomen… Heb jij mischien nog tips? Deel ze met ons. Je kunt er altijd een ander weer enorm blij mee maken.

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X