Vaccineer iedereen die werkt in verpleeghuizen

In de verpleeghuizen wordt binnenkort gestart met covid 19 vaccinaties om daar in de toekomst besmettingen met Corona te vermijden. Heel verstandig want de nabije geschiedenis leert ons hoe snel Corona in de verpleeghuizen om zich heen slaat en iedereen die ik ken wil dat dat stopt. Het is alleen jammer dat de overheid denkt dat het inenten, op korte termijn, alleen nodig zou zijn voor betaalde vaste zorgmedewerkers en kwetsbare bewoners. Waarom alleen betaalde zorgmedewerkers? Mantelzorgers en vrijwilligers die dagelijks of wekelijks persoonlijke zorgtaken of dagbestedingen in verpleeghuizen doen, zijn toch minstens even belangrijk? Als mantelzorger ben ik bv. dagelijks bezig met de persoonlijke verzorging van mijn moeder omdat ze anders heel snel afglijdt. Dat betekent dat ik haar dagelijks een of twee keer naar het toilet breng, ik was haar, ik breng haar een aantal keren per week naar bed, zet een paar keer per week haar zetpil, was haar kleding, verschoon regelmatig haar bed en meer dan dat. Waarom horen mensen zoals ik er niet bij om gevaccineerd te worden?

Een mantelzorger die de persoonlijke verzorging van een naaste deels op zich neemt in het verpleeghuis, springt niet gratis bij omdat het zijn of haar hobby is, maar omdat de zorg zonder deze mantelzorgers onvoldoende kwaliteit van zorg te bieden heeft. Als mantelzorgers zijn wij wel jaren goed genoeg om bij te springen, maar nu zouden wij buiten de boot vallen als het gaat om vaccinaties voor zorgmedewerkers? Wij doen net zulke zorgtaken als vaste betaalde zorgverleners, nog sterker wij doen al jarenlang net dat stukje meer dat zo hard nodig is. Als wij als vaste mantelzorgers en vrijwilligers besmet raken met Corona dan kunnen wij er niet zijn voor deze kwetsbare personen. Door de eerste Corona lockdown ging mijn moeder gigantisch achteruit omdat ik er niet meer voor haar mocht zijn. Die ellende wil niemand nog eens meemaken.
Na alle drama uit de eerste lockdown heeft het verpleeghuis, waar mijn moeder woont, het besluit genomen om mantelzorgers en vrijwilligers juist wel weer toegang te verlenen. Dat is een goed besluit geweest. Ik ben trots op de managers uit dit huis. De bewoners knappen daar namelijk enorm van op. Dat de zorg onderbezet is, hoeft toch niet opnieuw uitgelegd te worden?
De kwetsbaren in de verpleeghuizen wil je als mantelzorger of vrijwilliger toch kunnen blijven ondersteunen, zeker als zij tijdelijke bijwerkingen krijgen. Calculeer mantelzorgers en vrijwilligers die werkzaam zijn in de verpleeghuizen daarom alsjeblieft direct in bij het vaccineren in de zorg. Wij hoeven geen applaus maar wij horen wel bij het verlenen van de persoonlijke verzorging van onze naasten in de verpleeghuizen.

Mijn brood verdien ik met het geven van yogales op de mat en op de stoel in Amsterdam en Purmerend (zie https://yogamix.nl). Dit jaar heb ik de schrijversacademie afgerond en ik schrijf graag blogs. Daarnaast assisteer ik mijn moeder die door verlamming aan haar hele linkerzijde afhankelijk is geworden. Verder zing ik graag en hou ik naast lummelen van lekker eten, goede wijn en wandelen in de natuur.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top