Update week 2 van onze petitie

Inmiddels staat onze petitie op bijna 1200 handtekeningen. Dankzij de steun van Alzheimer Nederland en het fantastische artikel op Dementie.nl kregen we er de afgelopen week behoorlijk wat handtekeningen bij. Hartstikke fijn!

Maar er gebeurde meer:

Na onze bekendmaking dat Aletta en ik samen een petitie gestart waren, kregen we direct hele positieve berichten van onze collega-bloggers van Mantelzorgelijk. Eric Wirken, Margreet van der Voort en Fatos Ipek Demir .Vrijwel meteen waren we het erover eens dat het handig zou zijn om elkaar snel te ontmoeten. Om door te praten over het dragen van de petitie en over het vervolg. Want een petitie starten is één maar dan is er natuurlijk nog wel meer nodig om te zorgen dat mantelzorgers gezien en gehoord worden!

Samenwerking

Afgelopen woensdag kwam dus vijf mantelzorgers uit onder andere Zeeland, Noord Holland, Zuid Holland en Overijssel bij elkaar. Vijf totaal verschillende mantelzorg achtergronden. Maar alle vijf lopen zij blijkbaar tegen dezelfde bureaucratie aan.

Met veel geregel voor de zorgvragers, toch bij elkaar gekomen om stappen te zetten. Een mooie samenwerking is ontstaan. Voor en door elkaar. In de hoop dat er in de toekomst wel goed mantelzorg beleid geschreven wordt!

vlnr Fatos, Aletta, Margreet, Marjolijn en Eric

Ons groepje is heel divers. Met zijn vijven vertegenwoordigen wij al het grootste deel van mantelzorgend Nederland:

  • Margreet zorgt voor haar moeder met nah en voor haar broer met een dwarslaesie. Dat maakt haar naast mantelzorger ook Brus.
  • Eric zorgt voor zijn partner en vertegenwoordigt alle mantelzorgers die naast hun zware mantelzorg ook nog een betaalde baan hebben.
  • Fatos zorgt voor haar vader met alzheimer en door haar migranten achtergrond loopt zij weer tegen heel andere dingen aan dan waar ik tegenaan loop in de zorg voor mijn Alzheimer vader.
  • Aletta zorgt als alleenstaande moeder voor haar vier zorg intensieve kinderen met een vorm van autisme.
  • En ik ben mijn mantelzorg voor mijn vader begonnen toen Nederland nog een zorg-maatschappij was. Ik heb de hele decentralisatie van zorgtaken van de overheid naar gemeenten mee gemaakt. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk die transitie was en begrijp niet dat er vier jaar na dato nog steeds geen verbetering merkbaar is.
  • Daarnaast zijn vier van de vijf mantelzorgers ZZPer. Zorgverlof, ziektewet en al dat soort dingen gelden voor ons niet. Niet werken is keihard geen inkomen!

 

Waar we ook achter kwamen? Om het op zijn aller breedst te kunnen trekken zouden we er eigenlijk nog wel een jonge mantelzorger en een 70 plus mantelzorger bij willen hebben. Dus… Als je dit leest en heb je interesse om met ons mee te denken over hoe toekomstig mantelzorg beleid zou moeten zijn? Mail dan even je motivatie naar marjolijn@mantelzorgelijk.nl Dan nemen we zsm contact met je op.

Hoe nu verder?

Wat is een logisch vervolg op een petitie en hoe krijg je nou meer aandacht voor ons doel om de overheid, de gemeenten en alle overige beleidsmakers te laten stoppen met OVER ons te praten in plaats van met? Margreet van der Voort had er voor onze bijeenkomst al heel goed over nagedacht. Met elkaar een soort manifest schrijven waarin de petitie concreet wordt gemaakt. En dat gaan we dus met deze groep mantelzorg ervaringsdeskundigen de komende periode doen!  Niet alleen voor gewenst mantelzorg beleid voor de huidige mantelzorgers in Nederland maar ook voor alle mantelzorgers in de toekomst. Neem van ons aan: Dat is heel hard nodig!

Misschien lees je dit en denk je meteen: Ik zou als mantelzorger toch ook wel heel graag input geven. Dat kan natuurlijk altijd. Fijn zelfs! Reageer dan asjeblieft even onder dit bericht met het punt waar jij van denkt dat het in het manifest moet komen. Wij verzamelen alle berichten en gaan dan bekijken of er geen dubbelingen in zitten. Wij hebben met zijn vijven namelijk al behoorlijk veel punten verzameld. Mocht jouw punt er nog niet bij staan, dan nemen we via privé bericht contact met je op, om jouw punt uit te diepen. Mailen mag ook, hoor. Graag naar info@mantelzorgelijk.nl

Online advertentie

Misschien heb je onze online advertentie al voorbij zien komen? Ik doel dan op een bericht met deze foto:

Dat is dus de zogenaamde gesponsorde versie waarmee we op Facebook de petitie onder de aandacht van nog veel en veel meer mantelzorger willen brengen. Mantelzorgers die Mantelzorgelijk nog niet volgen. Het is natuurlijk heel belangrijk dat we ook van hen steun krijgen.

Heb je onze petitie nog niet gedeeld? Gebruik dan deze link in een persoonlijk bericht, met daarbij een kort stukje tekst waarom jij vindt waarom deze petitie zo belangrijk is. Onze dank daarvoor is heel groot 🙂

En nu ben ik klaar met deze update. Graag tot volgende week!

Hartelijke groet, ook namens Aletta en natuurlijk Fatos, Eric en Margreet.

Marjolijn

p.s. wil je de petitie nog ondertekenen? Klik dan op deze link: https://petities.nl/petitions/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-niet-over-mantelzorgers?locale=nl

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top