Uitvinder Leo Willems bedacht de Wonderfoon voor ouderen met dementie.

De Nijmeegse Leo Willems bedacht iets geweldigs voor ouderen met dementie: de wonderfoon. De wonderfoon is een telefoon van vroeger en als je de hoorn oppakt, hoor je muziek van vroeger.

Alledaagse dingen worden steeds moeilijker voor mensen met dementie. Maar hoe ver ze in dat ziekteproces ook zijn, hoe de kiesschijf van een ouderwets telefoontoestel werkt, dat weten ze vaak nog wel.

Met dat gegeven in zijn achterhoofd bouwde de Nijmeegse ICT’er en uitvinder Leo Willems een Wonderfoon: een ouderwetse telefoon als een mini-jukebox.

,,Pak de hoorn van de haak en draai na de kiestoon één van de cijfers – 0 tot en met 9 –  dan krijg je een liedje te horen”, legt hij de eenvoudige werking van het apparaat uit.

Willems kwam op dit idee toen hij enkele jaren geleden tijdens Koninginnedag een PTT-telefoon op de rommelmarkt zag staan. ,,Ik vond het zonde om zo’n mooi ding te laten liggen. De eerste Wonderfoon maakte ik voor mijn dementerende schoonmoeder. Voor haar was het fijn om naar iets te luisteren wat ze herkende van vroeger. In de Wonderfoon zitten liedjes van Nederlandse zangers zoals Wim Sonneveld, Herman van Veen en Vader Abraham.” Voor de duidelijkheid: met de Wonderfoon kun je niet (meer) bellen.

Sinds die eerste Wonderfoon heeft Willems er een stuk of tien gemaakt. Twee maanden geleden gaf hij er een cadeau aan een dagbesteding voor ouderen in Amstelveen. Zij hoorden via-via over de Wonderfoon en waren meteen geïnteresseerd.

Inmiddels wordt Willems volop gevraagd of hij bereid is om meer van deze wonderfoons te maken. Daar heeft hij helaas geen tijd en geld voor. Maar omdat zijn idee zo aanslaat heeft hij vorige week toch maar een bouwplan op internet gezet. Die is te vinden op www.wonderfoon.nl.”

Wil je zelf ook een Wonderfoon maken? Dan ben je volgens de uitvinder tussen de 60 en 90 euro kwijt aan materiaal. Een oud telefoontoestel is voor ongeveer 10 euro op Marktplaats te vinden. ,,Je moet een beetje handig zijn, maar in principe kan iedereen er zelf een maken”, aldus Willems.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top