skip to Main Content
Uitgaan Is Voor Iedereen. Ook Voor Mensen Met Een Beperking

Uitgaan is voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking

De Special Social Club opende op 17 November jl voor het eerst haar deuren. Een feest speciaal voor mensen met een beperking, want uitgaan is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Een plek waar iedereen zijn handen in de lucht kan gooien, genieten en zijn of haar laatste dansmoves kan laten zien. Een club waar men onder begeleiding kan feesten in een van de ‘vetste’ locaties van Amsterdam.

De portier heeft de deuren nog maar net geopend, als de zaal van Sociëteit Sexyland volstroomt. “Acht uur is acht uur,” zegt organisator Koos van Rooij (26) als de punctualiteit van de feestgangers ter sprake komt.

Samen met medeorganisatoren Hugo van den Biggelaar (25) en Karel Steur (26) staat hij in de hal van Sexyland, een eclectische club op de NDSM-werf, om de bezoekers van De Special Social Club te begroeten.  Met twee edities achter de rug leren de Amsterdamse vrienden hun doelgroep – die voor een groot deel bestaat uit mensen met een autismespectrumstoornis – steeds beter kennen.

Daar wisten ze al het een en ander over dankzij Bob van den Biggelaar (30), de broer van organisator Hugo en de inspirator voor het feest. Hij heeft PDD-NOS, een stoornis in het autismespectrum, waardoor hij over minder ontwikkelde sociale vaardigheden beschikt. Op zaterdagavond zit hij meestal voor de tv, thuis in Heemstede, waar hij zelfstandig woont onder begeleiding.

Hugo van den Biggelaar merkte dat er voor mensen als zijn broer nauwelijks mogelijkheden zijn om in het weekend uit te gaan en nieuwe contacten op te doen. “Ik ben niet echt een uitgaanstype,” erkent Bob van den Biggelaar. Reguliere clubs en cafés zijn voor hem geen optie; hij durft er geen mensen aan te spreken en heeft continu het gevoel dat hij wordt aangestaard. Wat overblijft, is een inciden­tele dansavond in het buurtcentrum. Niet echt zijn ideaal.

Sinds de eerste editie, op 17 november, wordt het feest niet alleen bezocht door mensen met een beperking, maar ook door de vrienden en vriendinnen van de drie organisatoren, die tegelijkertijd een handje helpen. Het versterkt het gevoel van een ‘normale’ uitgaansgelegenheid.

De bezoekers met een of meer beperkingen, variërend van autisme tot gilles de la tourette en lichamelijke handicaps, vormen een ruime meerderheid – zo’n negentig procent van de circa honderdtwintig aanwezigen. Het is hun feest.

De eerstvolgende editie van De Special Social Club is op 13 april, voor het laatst in Sexyland. Voor de daaropvolgende edities is de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie. De entree is €7,50 per persoon.  Wil je op de hoogte blijven over de Special Social Club? Like hun pagina dan even op Facebook 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X