Twaalf gemeenten starten project: In voor mantelzorg

Als een van de twaalf Nederlandse gemeenten neemt Stein deel aan ‘In voor mantelzorg’. Doelstelling van dit landelijke project is de mantelzorg onder burgers te verbeteren.

Steeds meer ouderen wonen thuis en krijgen hulp en ondersteuning van familie, vrienden en buren. Om deze zorg goed te kunnen verlenen en vol te houden hebben zij op hun beurt ook ondersteuning nodig.

In Stein worden nu zogeheten lerende praktijken opgezet, waarin medewerkers van betrokken organisaties met elkaar aan de slag gaan om de ondersteuning door burgers te verbeteren. De betrokken partijen delen de opgedane kennis met andere organisaties en houden bijeenkomsten voor beroepskrachten in de zorg- en welzijnssector om de samenwerking te verbeteren.

Stein maakt twee medewerkers vrij voor het projectleiderschap. Wethouder Hub Janssen (CDA, Sociaal Domein) ziet ‘In voor mantelzorg’ als een kans om Stein positief op de kaart te zetten als koploper op het gebied van informele zorg. Hij verwacht dat de effecten van inspanningen op dit gebied beter zichtbaar worden gemaakt. De werkgroep mantelzorg van de lokale Adviesraad Sociaal Domein juicht de deelname toe.

Overbelast

Een op de vijf van de 1 miljoen mantelzorgers in Nederland zegt daar kennis voor te missen en een op de tien voelt zich niet kundig voor de hulp aan naasten met dementie, psychische problemen of een terminale ziekte. Zo’n 440.000 mantelzorgers zijn overbelast, van wie 190.000 in ernstige mate. Bijna de helft van de burgers die langdurig mantelzorg geeft, voelt zich eenzaam.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Dag Marjolijn,

  Volgens mij zijn bij de opzet van de lokale praktijken wel mantelzorgers betrokken. Alleen dan aan de voorkant. Ze gaan via deskresearch en panelgesprekken de vraagstukken die mantelzorgers hebben (en mogelijke oplossingsrichtingen) inventariseren. De uitkomsten daarvan vormen de uitgangspunten voor het programma.

  In de 12 lerende praktijken gaan organisaties (binnen een bepaalde regio) met elkaar aan de slag om de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren. 1 of 2 vraagstukken die naar voren zijn gekomen uit de deskresearch staan dan daarbij centraal.

  Dus volgens mij is de mantelzorger diegene die input levert om tot de verbetertrajecten te komen. Ze zijn dan weliswaar aan de voorkant betrokken maar doen zeker mee.

  Ik vind het nog niet zo’n gekke insteek. Misschien is het een idee om hier en daar in het traject een mantelzorger mee te nemen in bepaalde sessies.

  Roelie/mantelzorger
  Coach4you2

 2. Hoi ik ben Jolanda en heb een autistiche zoon van 21 ik ben mantelzorger al 24/7 al van de scheiding toen hij 4 jaar was . Ja dat is knokken tegen alle instanties die je tegen komt ! En vaak ook de instanties die gewoon niet willen luisteren omdat hun geleerd hebben en ik niet whahaha nou als er iemand weet hoe zijn/ haar kind / zoon / dochter in elkaar zit zijn het de ouders wel ( en daar gaat het heel vaak mis ! En ja als je danniet stevig in je schoenen staat ( wat ik wel doe ) dan val je ten prooien aan veel instanties die je het niet of soms onmogelijk maken ! Door de jaren heen ben ik ook chronisch ziek geworden en dat neemt alleen maar toe en dan word er al vlug geopperd naar mijn zoon ga maar begeleid wonen ?
  Nou ik ben van menig dat als hij dat wil en daar aan toe is hij op zich zelf gaat wonen met de juiste mensen om zich heen ! Maar de laaste jaren is het hem ook niet goed gegaan streptokokken , pds , nu weer hartbewaking van de streptokokken dus ja is idd wel heel wat gebeurd maar eer ik hier hulp voor heb ? Moet ik heel wat uit de kast trekken tot aan de tweede kamer toe , en nee soms is mijn mondje wel te groot maar goed als ze niet luisteren kan het twee kanten op als het niet links om is dan maar rechts om . Daarbij zijn er regels in het systeem die gewoonweg niet kloppen en veel makkelijker kunnen en nog eens een hoop geld bespaard maar ja wie ben ik ….. Hahhahaha ja ik ben Jolanda en ga 100% voor een goede zorg voor mijn zoon en zijn toekomst hoe dat wij dat willen en niet hoe dat de rest het wil ! En dan heb ik het nog niet over het korten van je uitkering niet rond kunnen komen door medische kosten soms denk ik wel eens wie is hier nu verward hihihihih of denkt er te moeilijk de oplossingen zijn soms zo simpel !

  Gr Jolanda en zoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top