TV-fragment: Juffrouw Janny zoekt Mantelzorgers

Mantelzorgers en de media, dat is nog geen vanzelfsprekende relatie. Aan de ene kant is iedere zender op zoek naar mensen, die voor de camera willen uitleggen hoe hard ze zorgen en hoe oververmoeid ze daarvan raken. Aan de andere kant zoeken dezelfde journalisten naar voorbeelden die aantonen dat eigenlijk niemand wíl mantelzorgen – en al helemaal niet voor een vreemde.

Dit fragment uit het EO-programma ‘Dit is De Dag’ is een veelzeggende illustratie. Kijk even mee naar de belevenissen van juffrouw Janny.

Sinds 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de huishoudelijke hulp. Er moet flink bezuinigd worden. Zelfstandig haar huishouden doen lukt juffrouw Janny, in haar werkzame leven studiekeuzeadviseur op scholen,  niet meer. Maar kinderen heeft ze niet,  familieleden die kunnen helpen ook niet. En vrienden die nog leven, zijn evenals Janny op hoge leeftijd. De buren moeten haar dan maar helpen, zo stelt de gemeente.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Dit is de Dag Reportage streek begin februari neer in Oss en startte een sociaal experiment: zijn de buren echt bereid de 83-jarige juffrouw Janny te helpen..? Klik op deze link of op onderstaande afbeelding en kijk het item terug via Uitzending Gemist.

Reportage__7_februari_2015_-_Wie_helpt_juffrouw_Janny_

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Hoi Barbara
  Wat een interessant experiment en mooie uitkomst. Petje af voor die buren.
  De vraag die mij nu bezighoudt: En wat als mevrouw Janny in haar eigen huis 93 wordt?
  Ik zou de EO daarom willen vragen om van tijd tot tijd nog eens bij haar op bezoek te gaan. Te beginnen over een jaar.
  Ik ben benieuwd.
  Hartelijke groeten
  Nicolien Reith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top