skip to Main Content

Topsalarissen in de zorg

In het Algemeen Dagblad stond deze zomer een bericht over de salarissen van de bestuurders van zorginstellingen. Meer dan 30 van hen verdienen meer dan premier Rutte, zo bleek uit onderzoek van vakbond Abvakabo FNV. Dit stuk schreef Koen Voskuil in de krant:

Koploper bij de grootverdieners in de zorg is bestuurder Chris Marsman van de Kwadrantgroep uit Drachten. Dankzij een ontslagvergoeding van 369.000 euro ontving hij vorig jaar 507.673 euro. En dat zonder één dag te werken.
Chris Marsman hoogste salaris in de zorgsectorMarsman meldde zich eind 2012 ziek na ‘een verschil van mening’ met de rest van het bestuur. Hij bleef nog ruim een halfjaar op de loonlijst staan.

Gouden handdrukken
Vorig jaar is voor meer dan 1,5 miljoen euro aan gouden handdrukken uitgekeerd, zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarverslagen. Acht zorgbestuurders ontvingen elk meer dan 100.000 euro. Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen ontslagvergoedingen voortaan niet meer dan 75.000 euro bedragen.

Buitensporig
Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV noemt de beloningen in de zorgsector buitensporig hoog. ‘Recente cao-onderhandelingen voor het personeel zijn blijven steken op 0,7 procent. Overal wordt geroepen dat er problemen zijn in de zorg, dat er bezuinigd moet worden. Terwijl overal ontslagen vallen, heb je aan de top nog zulke riante salarissen. Dat kunnen wij niet met elkaar rijmen.’

Om buitensporig hoge beloningen in de (semi-) publieke sector tegen te gaan, is per 1 januari 2013 de Wet normering topinkomens in werking getreden.

Volgens die wet mogen bijvoorbeeld zorgbestuurders niet meer verdienen dan de minister-president (230.474 euro). Bestuurders met een lopend contract hebben 7 jaar de tijd om hun salaris onder die grens te brengen.

Bezuinigingen
En terwijl zorgbestuurders nog altijd meer verdienen dan ministers en instellingen rijker zijn dan ooit, zijn de bezuinigingen heel erg voelbaar bij bewoners en personeel. Zo ging het WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) afgelopen jaar financieel voor de wind, ondanks dat één van de verzorgingshuizen moest sluiten.

Maar niet iedereen is tevreden over hoe de dagelijkse zorg verloopt. Wilma van Soest (92) voelt zich soms net een gevangene. Zij is een van de naar schatting 15.000 ouderen in Nederland die zijn verhuisd of die dat nog te wachten staat. Haar nieuwe kamer is dan groter, de deur kan er niet meer open blijven staan zoals bij haar vorige woning, waardoor ze aanspraak had.

Ontevreden
Ook de werknemers zijn ontevreden. Afgelopen december staakte het personeel voor een beter loon. Ze vinden de werkdruk te hoog, de beloning te laag. Het voelt zo oneerlijk, vinden verzorgsters Nicole en Betty. Nicole: ‘Wij vechten voor 3 procent loonsverhoging, zoveel is dat niet. De inflatie is al 2,5 procent.’

Betty: ‘En dan praat je met iemand die boven de balkenendenorm verdient. Dat steekt natuurlijk.’ Nicole: ‘Extra wrang is nog om te horen dat het bestuur het afgelopen jaar heeft gevraagd om 4 tot 6 procent extra salaris.’ Uit het jaarverslag blijkt dat het bestuur er uiteindelijk 2,2 procent op vooruit is gegaan.

Barbara: Bij banken zijn we er al bijna aan gewend geraakt: de bonussen en winstdelingen voor de bestuurders worden betaald door de klanten. Maar over de hoge beloningen voor bestuurders van  woningcorporaties, onderwijsinstellingen en de zorg kan ik me nog steeds enorm kwaad maken. Ik hoop dat deze salarissen aan banden worden gelegd. We hebben het geld in de zorgsector veel harder nodig voor betere zorgvoorzieningen én fatsoenlijke betaling van de mensen op de werkvloer!

Dit artikel verscheen in het Algemeen Dagblad van 5-6-2014.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X