Top 20 – nummer 20: #boektip ‘De val van mijn moeder’ van Ernst Timmer

20En vandaag is het zo ver, we beginnen met een overzicht van de best gelezen, meest gedeelde, liefst gelikede stukken van de afgelopen maanden. Welke artikelen maken Mantelzorgelijk tot een favoriete plek voor mantelzorgers? Deze bijvoorbeeld! Een tip voor een boek, geschreven door gelauwerd auteur én mantelzorger Ernst Timmer. Duizenden keren door jullie gelezen en gedeeld. Go Ernst!

De val van mijn moeder,Mijn nieuwste roman ‘De val van mijn moeder’ is geïnspireerd op mijn eigen moeder die na een val in het zorgverleningscircuit terechtkomt. Ik ben gaan bijhouden wat er allemaal met haar gebeurde nadat zij door een val haar arm brak. Gaandeweg merkte ik dat dit een roman werd”, vertelt auteur Ernst Timmer. ,,Het boek is fictie, maar bevat ook mijn herinneringen. Ik blik terug op het leven van mijn moeder. Mijn moeder die altijd voor anderen zorgde en nu zorg moet ontvangen, met alle daarbij behorende frustratie is de rode draad in het verhaal.”

Het boek is een combinatie van autobiografische elementen, schrijnende gebeurtenissen en humor. ,,Humor is belangrijk in mijn werk. ‘De val van mijn moeder’ is vergelijkbaar met mijn laatste roman ‘Florijn’, dat ook de zorg als thema heeft, veel autobiografische kenmerken heeft en is geschreven in korte hoofdstukken.”

Ernst TimmerIn de duisternis
Voor het schrijven van ‘De val van mijn moeder’ heeft Timmer negen maanden verlof genomen van zijn werk als ambulant begeleider van mensen met een beperking. ,,Een roman schrijven is heel hard werken. Om te schrijven, moet ik me afzonderen en ga ik naar een vriend in Utrecht, daar schrijf ik ‘s nachts. Dan komt alles tot stilstand; die rust en duisternis heb ik nodig om productief te zijn.”

Fanatisme
‘De val van mijn moeder’ is de tiende publicatie van Ernst Timmer die nu 25 jaar schrijft. ,,Ik heb me altijd schrijver gevoeld, maar om echt schrijver te zijn is er meer nodig dan talent. Toen ik dertig werd, zei een vriend ‘je mag dan wel schrijver zijn, maar dan moet er ook een boek komen.’ Hij had gelijk. Na een paar halfslachtige pogingen om een boek te schrijven, heb ik me drie maanden afgezonderd in een klooster en ben gaan schrijven. Het resultaat was ‘Het waterrad van Ribe’, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor.” Ook andere boeken hebben lovende kritieken gekregen en Timmer is meerdere malen genomineerd voor de Libris- en AKO-literatuurprijs. Fanatisme is een terugkerend thema in zijn boeken. ,,Dat intrigeert me. Mijn debuut ‘Het waterrad van Ribe’ gaat bijvoorbeeld over iemand die radicaliseert in het geloof, ‘De stille omgang’ over euthanasie en ‘Zwarte ogen’ over een geadopteerd meisje dat à la Tanja Nijmeijer teruggaat naar Colombia” Een favoriet heeft Timmer niet. ,,Dat kan niet. Dat is als kiezen tussen je kinderen.”

Over Ernst Timmer
Ernst Timmer (1954) werd geboren in Noordwijkerhout. In 1977 verhuisde hij naar Nieuwerbrug en sinds 2000 woont hij in Bodegraven. Ernst is getrouwd en heeft drie kinderen. Meer over Ernst is te vinden op www.ernsttimmer.nl.

Boekpresentatie
Bodegraven – ‘De val van mijn moeder’ verschijnt op 10 maart bij uitgeverij Prometheus. Het is een pageturner van circa 200 pagina’s waarin Joost Beekman, het alter ego van schrijver Ernst Timmer, beschrijft hoe zijn moeder na een val haar arm breekt en een ongeplande reis door zorgland maakt.

Bron: Bodegraafs Nieuwsblad

MZ top 20 2016

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top