Top 20 – nummer 15: Fruffels

15Weet je wat het leukste is van Mantelzorgelijk? Vertellen als je iets moois hebt gevonden en met zo veel mogelijk mensen delen. Deze blog van Marjolijn, over een therapeutisch hulpmiddel met de geweldige naam ‘fruffel’ is dan ook helemaal raak. Jullie hebben hem duizenden keren gelezen en gedeeld, dus hopelijk hebben heel veel mensen nu baat bij een fruffel thuis of in het verpleeghuis!

In de Faceboek groep ” Dementie Vandaag’ zag ik een filmpje voorbij komen over ‘fruffels, een initiatief van Ageeth Jak, mantelzorger voor haar moeder met Alzheimer.

Onrust bij dementie uit zich in verschillend gedrag. Mensen gaan dwalen. Lopen voortdurend te rommelen. Of plukken aan hun kleren. Dat is iets wat je bij veel mensen met Alzheimer ziet. Tegelijkertijd zijn ze vaak ook passief. Ze zitten lang stil en staren voor zich uit.onrustige gedrag is wat Ageeth Jak ook ziet bij haar moeder, die aan Alzheimer lijdt.

Na het bestuderen van literatuur over de ziekte van Alzheimer en gesprekken met activiteitenbegeleiders en andere zorgprofessionals ontwikkelde zij een therapeutisch hulpmiddel bij onrust door dementie: de FRUFFEL.

De Fruffel kan bij mensen met Alzheimer het onrustige gedrag kanaliseren. Je zegt niet voortdurend: niet doen, maar erkent dat iemand bijvoorbeeld dwangmatig handelt. De Fruffel kan hiervoor een uitlaatklep zijn, zoals in onderstaand filmpje duidelijk te zien is.

DE VALIDERINGS- EN ACTIVERINGSPRINCIPES VAN FRUFFEL.NL

De Fruffels zijn speciaal ontworpen om dwangmatige handelingen van Alzheimerpatiënten, zoals rommelen, friemelen en plukken op een natuurlijke manier te valideren (dit gaat nog wat verder dan erkennen) en tegelijkertijd verschillende zintuigen te activeren.

Daarom heeft een Fruffel karakteristieke kenmerken:

Verrassend en afwisselend materiaalverbruik, zoals touwtjes, labels, knopen.
Dit nodigt uit tot onderzoekend fruffelen.

Superzachte materialen zoals (nep)bont en fleece.
Dit sluit aan bij de innerlijke belevingswereld door de behoefte aan tederheid en genegenheid aan te wakkeren of aan te moedigen.

Materialen die aansluiten bij de dagelijkse activiteiten en handelingen of juist aansluiten bij vroegere handelingen, zoals handwerken, haken en naaien.

De een gaat heel veel dwalen, de ander zit passief in een (rol)stoel en weer een ander zit juist onrustig te plukken aan handen of kleding. Daarom zijn er diverse Fruffel producten, zodat voor elke persoon een juiste Fruffel te vinden is.

Voor meer informatie: fruffel.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top