skip to Main Content
Toegankelijkheid Websites Gemeenten Scoort Nog Steeds Onvoldoende

Toegankelijkheid websites gemeenten scoort nog steeds onvoldoende

Op Mantelzorgelijk hebben we het er de afgelopen jaren vaak over gehad dat websites van gemeenten niet of nauwelijks toegankelijk zijn.  Uit onderzoek van bureau Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten blijkt dat nog steeds slechts 23 procent van de homepagina’s van gemeentewebsites toegankelijk is. Vanaf september 2020 moeten alle overheidswebsites voldoen aan de wettelijke richtlijnen. Deze zijn opgesteld zodat ook mensen met een beperking volledig toegang hebben tot alle informatie en dienstverlening op deze sites.

Het onderzoek betreft een controle van de homepagina, en geeft een indicatie van de algehele toegankelijkheid van de 355 gemeentelijke websites. Een diepgaander onderzoek naar 69 gemeenten door Eric Velleman uit 2018 liet zien dat geen van de websites voldeed aan de richtlijnen.

Een alarmerend beeld, vindt Ieder(in). ‘Onze achterban is voor belangrijke dienstverlening, zoals het indienen van een WMO-aanvraag of het verlengen van paspoort of rijbewijs, afhankelijk van de werking van de gemeentewebsite. Als die niet aan de richtlijnen voldoet, kan iemand die bijvoorbeeld blind is geen aanvraag indienen’, aldus Ieder(in).

Voor gemeenten is er dus werk aan de winkel. Tot september 2020 hebben ze de tijd om aan de 50 toegankelijkheidscriteria te voldoen. Lokale belangenorganisaties kunnen zorgen dat de toegankelijkheid van de gemeentewebsite hoog op de politieke agenda komt. Hoe je dit kunt aanpakken, beschrijft Ieder(in) in een ‘toolkit’. Daarin komt informatie over de richtlijnen, manieren om je gemeente te benaderen en welke rol je kunt pakken als belangenbehartiger. De toolkit is rond 1 december gereed en beschikbaar via de website.

Attendeer jouw gemeente op de mogelijkheid om bij Stuurlui het rapport van de eigen website op te vragen. Op deze manier kun je het onderwerp rechtstreeks bij jouw gemeente agenderen. In het rapport staan ook tips om de homepagina beter toegankelijk te maken.

 

Bron: iederin.n

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X