Toegankelijkheid voor mensen met een beperking geborgd
Drie weken geleden ging het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht. Eerder dit jaar hadden de Tweede en Eerste Kamer al ingestemd met dit verdrag, dat een belangrijke erkenning vormt van de gelijkwaardigheid en zelfstandigheid van mensen met een beperking of chronische ziekte.
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen mensen met een handicap, en openbare gebouwen en diensten moeten toegankelijk zijn voor hen.”
Werk aan de winkel
Den Haan: “Dit verdrag heeft verregaande consequenties. Het dwingt de nationale maar ook lokale overheid tot het verbeteren van toegankelijkheid op alle fronten. Denk niet alleen aan toegang tot horeca, bioscopen en winkels, maar ook aan zorginstellingen, banken en verzekeraars. Mensen met een beperking of chronische ziekte die vinden dat ze gediscrimineerd worden bij de toegang tot goederen en diensten kunnen zich zelfs beklagen bij het College voor de Rechten van de Mens.” Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waren gemeenten al verantwoordelijk voor toegankelijke voorzieningen, ruimten en diensten.
Geen belemmeringen, ook niet digitaal
ANBO is blij met de inwerkingtreding van dit verdrag, dat al 10 jaar geleden is opgesteld maar nu pas van kracht is geworden. “Op hogere leeftijd neemt de kans op beperkingen en chronische aandoeningen toe,” zegt Den Haan. “Het is belangrijk dat die groep zo min mogelijk belemmeringen ervaart bij de fysieke toegankelijkheid van gebouwen met een publieksfunctie. Maar minstens zo belangrijk is tegenwoordig de digitale toegankelijkheid: diensten van de overheid moeten ook online begrijpelijk en navigeerbaar zijn voor mensen met een beperking. Denk aan goede voorleesfuncties en slim en helder webdesign.”
Bron: anbo.nl
Dit bericht heeft 0 reacties