Tips voor omgaan met mensen met dementie

Communicatie is voor mensen met dementie een hele uitdaging. Soms dwalen hun gedachten zo snel af ze aan het einde van je zin niet meer weet waarmee die zin begon. Voor mantelzorgers kan het echter ook heel frustrerend zijn om met een iemand met dementie te communiceren. Wanneer je een aantal basisregels in gedachte houdt, gaat het echter vaak een stuk beter. Ik heb een aantal tips voor je verzameld om de communicatie met iemand met dementie beter te laten verlopen.

hand op hand

Glimlach

Wil je weten wat een dementerende een vertrouwd en veilig gevoel geeft? En wat iedereen blij maakt? Een oprechte glimlach!

Let op je lichaamstaal

Heb je wel eens gemerkt dat wanneer jij gespannen en kortaf bent, de dementerende ook gespannen en kortaf wordt? Tachtig procent van alle communicatie is immers lichaamstaal. Als je spanning voelt, straal je dat ook uit.

Rustig praten

Onthoud dat het korte termijngeheugen en het opslagvermogen van het hier en nu verdwijnt. Let op met de communicatie dat je korte vragen stelt en korte antwoorden geeft, praat duidelijk en rustig zodat de informatie beter opgenomen kan worden.

Korte vragen

Wanneer je een lang verhaal vertelt over wat je wilt gaan doen met iemand met dementie zal hij eerder geneigd zijn NEE te zeggen omdat hij gewoonweg niet weet wat je vraagt. Wil je iets samen doen? Vraag het in een korte zin!

Aanraken en oogcontact

Vertraag jezelf, pas je tempo aan en praat niet tegen een dementerende als hij je niet ziet. Hij kan wel eens niet doorhebben dat je achter hem staat en schrikt hiervan. Praat wanneer je gezien wordt, heeft de dementerende geen aandacht voor je? Niets fijners dan lichamelijk contact, hand vast houden, schouder strelen, dan weten ze dat je er bent en voelen ze zich veilig. Probeer oogcontact te krijgen en vergeet ook die glimlach niet!

Niet verbeteren

Wanneer de dingen niet gaan zoals je wilt maar de persoon met dementie zijn best doet en denkt dat hij het goed doet, gun hem dat dan. Ga niet geïrriteerd vertellen dat het niet goed is of het snel even verbeteren. Pas je normen en waarden waar het kan aan op de dementerende. Ze leren niet meer van hun fouten dus waarom dan niet glimlachen en door gaan waar jullie mee bezig waren.

Accepteren

Als er iets gebeurt in de communicatie dat niet prettig is, blijf er dan niet over doorgaan. Accepteer het en laat het los. De dementerende weet zelf al snel niet meer wat er gezegd is en begrijpt jouw lichaamstaal en geïrriteerde, kwade of gekwetste commentaar al snel niet meer.

Geen woorden maar daden!

Probeer eens in plaats van praten dingen te doen. Samen hand in hand een wandeling maken geeft een veilig gevoel en beweging tegelijkertijd. Samen luisteren naar muziek maakt mensen met dementie vaak blij. Ontspan en geniet van het gezelschap, laat je lichaam praten en vertellen dat je er bent. Het belangrijkste wat een mens met dementie nodig heeft, dat is een warme glimlach en zo af en toe een arm om hen heen.

No pressure

Wanneer een iemand met dementie dwars doet komt het vaak omdat ze de situatie niet begrijpen. Druk zetten om het hen te laten begrijpen maakt de situatie vaak slechter. Laat ze (mits de situatie het toelaat) liever in hun waarde laten en het op hun manier laten doen. Een andere manier om met tegendraads gedrag om te gaan is de persoon met dementie af te leiden. Een goede manier hiervoor is hulp vragen voor iets, dat verhoogt ook de eigenwaarde.

Genieten

Glimlach niet om te plezieren, probeer te genieten van de momenten die je samen hebt en glimlach met je hart.

Veel succes en – ondanks alles – veel plezier met elkaar!

waarom moeilijk

is oprichter van Partisa (www.partisa.nl) , mantelzorger, zorgdenker en moeder van 2 dochters.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top