skip to Main Content
Tips Voor Familievertegenwoordiging #mentorschap #bewindvoering #curatele

Tips voor familievertegenwoordiging #mentorschap #bewindvoering #curatele

Veel mantelzorgers hebben er al mee te maken: familievertegenwoordiging. Toch zijn er ook veel mensen die niet zo lang geleden mantelzorger werden en die niet weten wat dit allemaal inhoudt. Volmacht, mentorschap, bewindvoering, curatele, allemaal termen waar iedereen wel eens van gehoord heeft, maar waarvan je waarschijnlijk niet eens weet wanneer nou wat aan de orde is.

Wat moet je nou precies doen als je dierbare handelingsonbekwaam is of wordt? Hoe regel je dan de zorg en de financiën? Als je dierbare niet zelf om vertegenwoordiging vraagt of heeft gevraagd, kan in de zorg een naast familielid dan als vertegenwoordiger optreden? Als je meent dat je dierbare niet zelf over zijn zorg en/of zaken kan beslissen, waar kun je dan regelen dat jij wettelijke vertegenwoordiger wordt?

Handelingsonbekwaam
De grootste groep mantelzorgers in Nederland zorgt voor een dierbare met dementie. Maar niet altijd is er wettelijke vertegenwoordiging geregeld. Mentorschap of bewindvoering zijn het meest voor de hand liggend. Je vraagt het schriftelijk aan via een standaardformulier dat je opstuurt naar het dichtstbijzijnde kantongerecht. Kosten zijn rond de 100 euro. Een verzoek is alleen mogelijk als degene van wie je mentor of bewindvoerder wilt worden, daadwerkelijk handelingsonbekwaam is. Wie stelt zoiets vast? Meestal is dat een combinatie van hulpverleners: de (huis)arts, een casemanager dementie of een gedragsdeskundige. Het kan ook een notaris, advocaat of rechter zijn. Een verklaring hiervan stuur je mee met het formulier.

Handig om te weten: handelingsonbekwaam wil niet zeggen dat iemand geen beslissingen meer mág nemen. Mentor of bewindvoerder bepalen echter hoever die vrijheid strekt. Sluit iemand die formeel handelingsonbekwaam is een overeenkomst (bijvoorbeeld een aankoop) dan kan een mentor of bewindvoerder dit terugdraaien als hij of zij denkt dat de gevolgen nadelig voor de oudere kunnen uitpakken.

Mentor
Wat is het verschil tussen mentor en bewindvoerder? Mentorschap gaat over vertegenwoordiging van niet-vermogensrechtelijke belangen. Vrij vertaald: verzorging en behandeling. Als mentor neem je beslissingen over bijvoorbeeld het organiseren van thuiszorg of stem je al dan niet in met een zorgplan van een verpleeghuis. Let op: een mentor in een zorginstelling in de zin van persoonlijk begeleider is iemand anders dan een mentor zoals hier bedoeld: wettelijk vertegenwoordiger.

Wie kan mentorschap aanvragen? Allereerst de betrokkene zelf. In de situaties die ik tegenkom, is het echter meestal een van de kinderen. Ook een echtgenoot, partner, broer of zus, bewindvoerder of curator kunnen een verzoek indienen. Zelfs een instelling waar iemand langdurig verblijft, al moet deze dan wel duidelijk maken waarom andere bevoegden dit niet doen. Mentorschap kun je delen met bijvoorbeeld een broer of zus.

Behandelend hulpverleners kunnen géén mentor zijn.

Bewindvoerder
Een bewindvoerder is vertegenwoordiger van vermogensrechtelijke belangen. Ofwel beheerder van iemands financiën. Je betaalt rekeningen, ondertekent bankoverschrijvingen, maar kan ook de verkoop van een huis regelen of de huurovereenkomst van een aanleunwoning opzeggen.

Vaak is verhuizing naar een verpleeghuis of verkoop van een huis een reden voor bewindvoerderschap. Of simpelweg het feit dat iemand geen handtekening meer kan zetten. Soms ook heeft een familielid die eerder een bankvolmacht had, niet meer het vertrouwen van de rest van de familie. Bij aanvraag van een PGB is bewindvoerderschap verplicht (er is recente jurisprudentie over goedkeuring van een PGB-aanvraag door een mentor).

Behalve familieleden of echtgenoot/partner kan ook een mentor of dementerende zelf bewindvoerderschap aanvragen. Of een stichting of vennootschap. Door een boedelbeschrijving op te stellen, kun je de goederen van een eventuele (niet-dementerende) partner buiten de bewindvoering houden.

Voor meer informatie verwijs ik je naar de website Goed Vertegenwoordigd

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Een grote waarschuwing is hier op zijn plaats. Niemand wordt ingelicht over de werkelijkheid achter het mentorschap en bewinvoerderschap. Wanneer er een externe mentor of bewindvoerder via de rechter wordt aangewezen heeft u als familie en uw naasten niets meer te zeggen. De wetten mentorschap maken het mogelijk om zich te bemoeien met relaties wat uiteraard conflicten laat ontstaan en nu komt het, wanneer die conflicten er zijn omdat de mentor bv zich niet verdiept in het persoonlijke verhaal van uw naasten of nog veel belangrijker, u heeft kritiek, dan kan het zo zijn dat u naar de rechter moet om dit conflict voor te leggen. Wat er dan kan gebeuren is dat er massaal vanuit de zorginstelling wordt gelogen waardoor u voordat u het weet bv een bezoekersregeling krijgt opgelegd. Maar nu komt nog het ergste wat ook niemand wordt verteld en dat is dat achter de rug van uw naaste via het conflict ( lees kritiek geven op de zorg) dus rechtszaken volgen waarbij de extra uren van rond de 75 euro per uur (!!!!) die de mentor en/of bewindvoerder zelf kan creeeren door conflict te veroorzaken via derden vanuit de zorginstelling, worden afgeschreven van de nietsvermoedende client!!! De 3 wetten mentorschap zijn hiervoor zeer makkelijk te misbruiken. Dus mocht u er aan denken om het mentorschap aan te vragen, doe dit dan alleen als u een familielid heeft die het mentorschap op zich wil nemen waardoor een zorginstelling met u moet samenwerken!! Pas op dus, het mentorschap en bewindvoerderschap zijn helemaal niet zo fijn als men u dat laat geloven!!! Kijk goed uit!

  1. Nadat mijn tante onterecht dement werd verklaard heeft een mij onbekende locatiemanager van BrabantZorg en dito vertrouwenspersoon, achter tantes en mijn rug om en onder valse voorwendsels, mentorschap en bewindvoering aangevraagd. Vervolgens heeft een rechter mijn tante wilsonbekwaam/handelingsonbekwaam verklaard. Hier is geen arts aan te pas gekomen want die werd aldoor door BrabantZorg weggestuurd. Een verklaring ontbreekt. Houdt dit in dat er procedurefouten zijn gemaakt?

   1. Hoi Mieke,
    Bij de aanvraag van de bewindvoering voor mijn vader is er wel degelijk een verklaring met diagnose meegegaan naar de Rechtbank. Dat was destijds een vereiste in de aanvraag. Ik zou die verklaring als eerste opvragen als ik jou was en daarmee opheldering vragen bij de rechtbank.

    Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X