Tips uit de vechtkunst voor mantelzorg stress
Peter Rosenberger is al 30 jaar mantelzorger voor zijn vrouw Gracie. Hij is ook de oprichter van Caregivers With Hope. De website biedt duidelijke en bewezen strategieën om mantelzorgers te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Daarnaast is er waardevolle informatie te vinden voor bijvoorbeeld artsen en werkgevers, zodat ook zij, wanneer ze met mantelzorgers geconfronteerd worden, kunnen leren hoe ze het best in hun behoeftes kunnen voorzien.
Peter en Gracie hebben samen een ware medische nachtmerrie doorgemaakt. Gracie heeft een zwaar auto ongeluk gehad toen ze 17 jaar was, en ze is tot nu toe 78 keer geopereerd. Haar beide benen moesten geamputeerd worden en ze is inmiddels door meer dan 60 dokters in 12 verschillende ziekenhuizen behandeld.
Vorig jaar behaalde Peter een zwarte band in Hapkido, een Koreaanse vechtsport. Naast de fysieke zelfverdediging heeft hij vier specifieke principes geleerd die hem als mantelzorger geholpen hebben:
Adem. Als we onze adem inhouden, moeten we op den duur naar lucht happen en beroven we onszelf van broodnodige energie. Een van de dingen die we met Hapkido doen is vier seconden inademen en acht seconden uitademen. Dit heeft meteen een kalmerend effect en helpt mij om beter met de stress van het mantelzorgen om te gaan. Wij mantelzorgers negeren vaak het advies van het vliegtuigpersoneel, om zelf eerst de zuurstofmaskers op te zetten voordat we anderen helpen. Ik noem dat de KLM/Delta leer. Wij kunnen onze adem simpelweg niet lang genoeg inhouden om een kwetsbare dierbare te helpen en we kunnen helemaal niemand helpen als we flauwvallen!
Ontspan. Wees niet gespannen. Het doel van de verschillende technieken die we met Hapkido leren is om niet ons, maar de techniek het werk te laten doen. Als ik gespannen ben, doe ik het niet goed. Deze bewering is op vrijwel ieder mantelzorger scenario van toepassing. Wij mantelzorgers hebben een contract voor langere tijd getekend, en met spanning en angst kunnen we deze reis eenvoudigweg niet volbrengen.
Wacht. Laat het gevecht naar jou komen. Niet anticiperen, maak je niet druk over wat je gaat doen, wacht gewoon tot het zichzelf aandient en reageer dan adequaat. Als mantelzorgers hebben we al genoeg drama om ons heen, en we hoeven ons daarom geen zorgen te maken over iets dat er nog niet is.
Stel prioriteiten. Mijn Hapkido leraar zei pas geleden iets dat op mij, als mantelzorger, indruk maakte en echt bleef hangen. Hij zei: “vecht met dat wat het dichtst bij is”. Tijdens mijn 30 jaar als mantelzorger heb ik het mezelf en anderen moeilijker gemaakt doordat ik het vaak opnam tegen tegenspoed die gewoon te ver weg was. Om bij de metafoor van de vechtkunst te blijven: ik moet me bezig houden met dat wat binnen bereik is. Morgen zijn er waarschijnlijk weer andere problemen maar wat voor mij belangrijk is, is zo goed mogelijk omgaan met de problemen van vandaag. “Vecht met dat wat het dichtst bij is!”
Dit bericht heeft 0 reacties