skip to Main Content
Tips Voor Beginnende Mantelzorgers (3) Maak Een Zorgplan

Tips voor beginnende mantelzorgers (3) Maak een zorgplan

Zorgen voor een familielid of dierbare vriend is een van de meest belangrijke – maar ook gecompliceerde – rollen die je ooit zult vervullen. Het kan plotsklaps komen dat je mantelzorger wordt: door een ongeluk of een ziekte. Het begint vaak iets simpels als een keertje naar de dokter begeleiden of met een paar boodschappen die je voor iemand – die hulp nodig heeft – doet. Dan ga je misschien wat vrije dagen van je werk opnemen, steeds meer huishoudelijke taken overnemen, mentor of bewindvoerder worden en ineens zit je er helemaal midden in.

Of je nou net begint met mantelzorgen of al een tijdje fulltime zorgt, je kunt altijd goede tips gebruiken. We maakten er daarom een 5 delig serietje van. Een serie met handige tips & trucs en adviezen. Om het zorgen een beetje makkelijker te maken. Stap voor stap. Vandaag het derde deel:

Maak een zorgplan

Vorige week had ik het over het maken van een zogenaamd ‘zorg netwerk’. Dan is de volgende stap logischerwijs dat jullie samen een zorgplan gaan maken voor de korte en voor de langere termijn. Hierin spreken jullie eigenlijk af wie wat doet en wie jullie – naast alle bekenden – zullen moeten inhuren voor zorg die jullie zelf niet kunnen leveren.Uiteraard kun je niet alles vooruit bedenken. Gaande weg het proces zullen er steeds meer dingen zijn waar je tegenaan loopt. Toch is het belangrijk om een globaal plan te hebben. Het werkt namelijk fijn als iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt, zeker in tijden van stress.

SNELLE TIPS:

  • Bepaal de rollen: Betrek iedereen erbij  en vraag of men voorkeuren heeft. Wie kan een paar maaltijden per week koken? Wie heeft tijd en een auto en kan regelmatig rijden naar afspraken? Wie kan goed omgaan met persoonlijke verzorging? Wie is goed met financiele zaken?  Je zult versteld staan wat voor kwaliteiten je in huis hebt. 😉 Ben je eerste mantelzorger? Probeer zoveel mogelijk van dit soort zaken uit handen te geven. Dat kan enorm helpen bij de dagelijkse mantelzorgtaken.
  • Wees eerlijk naar jezelf: Wat kun je doen? Wat wil je doen? Maar ook heel belangrijk : Wat wil je perse niet doen? Vind jij het moeilijk om iemand naar de wc te helpen of te wassen? Vraag dan of anderen daar een probleem mee hebben. Kunnen jullie het geen van allen, dan is het goed om te kijken wat de professionele zorg instanties voor jullie kunnen beteken.
  • Stel alle taken en omschrijvingen op schrift: Een geschreven plan werkt hartstikke goed. Iedereen weet dat exact wat er verwacht wordt. Uiteraard zal dit plan nog vaak wijzigen. Als dit het geval is, zet alle punten er dan weer bij en vraag wie wat kan doen.
  • Zoek een goede manier om onderling snel te communiceren: Iedereen steeds bellen werkt niet snel. Voor de een werkt email goed. Voor de ander kan dat een speciale whatsapp groep zijn. Er bestaan zelfs verschillende mantelzorgapp’s, waar je zelfs de professionele zorgteamleden aan toe kunt voegen. Op Sociaalweb staan er zelfs 8 omschreven.

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X