skip to Main Content
Tientallen Ouders Van Zorgintensieve Kinderen Gekort Op Pgb

Tientallen ouders van zorgintensieve kinderen gekort op pgb

Afgelopen vrijdag las ik op verschillende media dat tientallen ouders van zorgintensieve kinderen gekort worden op hun pgb. Waarom? Omdat sinds afgelopen zomer de Zorgverzekeringswet (Zvw) strenger wordt toegepast met als gevolg dat medische zorg die ouders thuis aan hun kind geven, ineens wordt beschouwd als ‘gebruikelijke’ ouderlijke zorg. Deze zorg moeten ze nu dus gratis gaan verlenen.

Er zijn in ons land zo’n tienduizend ernstig zieke kinderen die thuis wonen. Lang niet al die gezinnen ontvangen een pgb; soms redden ze het thuis met de zorg van verpleegkundigen die dagelijks langskomen. Maar in sommige gezinnen heeft een van de ouders zijn of haar baan opgezegd om thuis te blijven om zelf voor hun ernstig zieke kind te kunnen zorgen. Een ouder mag zichzelf in die gevallen maximaal veertig uur per week uitbetalen. Dat werd tot 2015 uitbetaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) maar sindsdien door zorgverzekeraars.

Nu het pgb in veel gevallen wordt stopgezet, verliezen deze ouders niet in in één klap hun rol als medische zorgverlener maar ook een inkomen. De zorgverzekeraars vinden anders. Die zijn namelijk van mening dat het pgb niet geldt als een vervangend inkomen.
Zeker dertig gezinnen hebben zich afgelopen week gemeld bij de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ). Het gaat om gezinnen met een kind dat chronisch zorg nodig heeft, bijvoorbeeld doordat het met een open rug is geboren. De BVIKZ onderneemt gelukkig stappen om dit probleem bij de politiek aan te kaarten en het pgb te behouden.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X