SVB, zijn jullie nou helemaal gek geworden! #svbchaos

Nog nauwelijks wakker, bereikte mij het volgende bericht uit de Volkskrant:

imageSVB eiste geheimhouding in ruil voor snelle betaling pgb-geld

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Het centrum had in maart gedreigd naar de rechter te stappen, maar de SVB wilde dat voorkomen en trof een schikking waar de geheimhouding deel van uitmaakte meldt de NOS.

Pardon? Worden mensen die afhankelijk zijn van PGB’s nu gewoon monddood gemaakt door een instantie als SVB?  Dat kan toch niet waar zijn? Wel dus!

Het blijkt dat de SVB de Brabantse zorgonderneemster Kitty Beelen het zwijgen heeft opgelegd over de pgb-chaos. In ruil voor het overmaken van de salarissen van haar werknemers, mag Kitty van de SVB niet langer met de pers praten of twitteren over de gigantische puinhopen bij het uitbetalen van de persoons gebonden budgetten. Als ze dat wel doet, staat haar een flinke boete te wachten. Beelen moet zich ’uitdrukkelijk onthouden van het doen van negatieve en/of misleidende mededelingen over de SVB’ in alle typen media. Wel moest Beelen nog een tweet versturen:Probleem tot onze tevredenheid opgelost. #pgbalarm“. De deal kwam tot stand nadat Beelen een kort geding had aangespannen om het geld te krijgen. „Toen werd prompt geld overgemaakt, maar wel met deze bizarre eis erbij” aldus Beelen.

Een passage uit de overeenkomst bron: NOS
Een passage uit de overeenkomst (bron: NOS)

Staatssecretaris van Rijn is verbaasd over de uitspraak en neemt hier afstand van. Renske Leijten meldt in een tweet: “Ik vroeg er naar in schriftelijke vragen maar antwoord gaf Van Rijn niet.” Linda Voortman van Groen Links vindt het ongehoord en eist voor 12.00 uur vanmiddag een opheldering van de staatssecretaris.

Men probeert nu snel uit te zoeken of deze chantage een incident was of een ‘standaard procedure’. Het laatste woord is hier vast nog niet over gesproken!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top