skip to Main Content
Sterven Aan Het Leven #Mam #AdelheidRoosen #AlzheimerFluisteren #73

Sterven aan het leven #Mam #AdelheidRoosen #AlzheimerFluisteren #73

Terwijl jij nog in het gips zit Mam, vecht ik met het zorghuis. Zo voelt het. Alsof ik met een instituut strijd. Met een anoniem systeem dat huist in het zelfde gebouw dat jouw ‘thuis’ heet te zijn. Ik wil jou graag op de grond laten zitten, zolang je gips hebt, want dat geef je aan. Niet dat ik het van je ken, het op de grond zitten, maar nu glijd je er als vanzelf naar toe. Uit die beweging maak ik op dat je je daar veiliger voelt of fijner. Je zit uren op je lievelingstapijt de kwasten aan de uiteinden van het tapijt te kammen met je vingers. Zo zoet eigenlijk. Je reikt ook heel makkelijk uit naar alle zijden van het tapijt. Ligt soms languit gestrekt over het tapijt, om alle hoeken te ‘kammen’. Volkomen op je gemak met je gipsen pootje.
Maar het mocht niet want er is een beleid. Alle kamerdeuren van jullie, de bewoners, staan altijd open om een oog op jullie te kunnen houden. Da’s fijn. Maar daardoor kijken ook alle bezoekers die over de gangen lopen naar binnen. En daar zat het probleem. Dus ik word gebeld door een teamleider dat jij Mam, niet op de grond mag zitten, ‘want wat moeten de bezoekers niet denken’, en ‘zo komt de naam van het huis in een slecht daglicht te staan’.
Tot op het hoogste niveau strijd ik over het perspectief van wie dit huis is. Is het voor het oog van de bezoeker? Is het voor de stakeholder? Is het voor directies en besturen die met sinistere kalmte over de gangen wandelen, zich gelukkig prijzend met een verdoof-beleid? Bewoners die als grote glazige poppen vanaf hun stoelen naar een gordijn mogen staren? Wie is hier de hoofdbewoner? Moet jij leven én sterven volgens een protocol? Of mag jij Mam sterven áan het leven? Want dat is wat je wilt. Sterven aan het leven. Sterven door te leven. En dat is een recht. Spelend sterven.

 

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X