skip to Main Content
Stemmen Met Dementie #provincialeverkiezingen

Stemmen met dementie #provincialeverkiezingen

Komende woensdag – 20 maart 2019 – mogen we weer naar de stembus. Ik heb er in de afgelopen jaren al twee keer aandacht voor gevraagd: stemmen met dementie. Weet je nog dat mijn vader en ik naar het stemhokje gevolgd werden door een journaliste van RTV NH? Mijn vader wist niet meer precies hoe hij zijn stem moest uitbrengen en ik mocht hem niet helpen van een meneer van het stembureau. Pislink was ik! En ik bleek niet de enige te zijn. Veel meer mensen liepen tegen dergelijke problemen op. Reden voor journaliste Carlijn Kolk van RTV NH om er na de verkiezingen nog een reportage over te maken.

Drie op de tien mensen met dementie gaan nog zelf stemmen, blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland. In dat kader heeft de organisatie dit jaar een stempakket ontwikkeld voor de leden van de diverse stembureaus en mensen met dementie.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar riep Alzheimer Nederland al op tot dementievriendelijke stembureaus. Verschillende gemeenten gaven aan behoefte te hebben aan handvatten hoe zij beter kunnen omgaan met mensen met dementie op het stembureau. Deze tips zijn voor de komende verkiezingen gebundeld in een stempakket.

Hulpmiddel

Het pakket is bedoeld als hulpmiddel tijdens de Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese verkiezingen op 23 mei. Voor medewerkers van een stembureau is er een kaartje om uit te printen en mee te nemen naar het bureau: hoe herkent u iemand met dementie & 10 omgangstips (pdf). Ook is er de gratis online training Goed omgaan met dementie. Demente inwoners zelf worden voorbereid met een instructiefilmpje en een stappenplan (pdf).

Dementievriendelijk

In het initiatief ‘samen dementievriendelijk’ wordt het hoe en waarom van een dementievriendelijke gemeente uitgelegd. Daarin kunnen ‘mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving, maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap’. Hiervoor is bijvoorbeeld een Stappenplan dementievriendelijke gemeenten (pdf) ontwikkeld.

Ik ben benieuwd hoe het met deze verkiezingen zal gaan voor mensen met dementie. Mijn vader gaat in elk geval stemmen in de Hogeweyk (de verpleeginstelling uit het filmpje) dus dat komt vast goed. Ben jij mantelzorger voor iemand met dementie en gaan jullie stemmen? Wil je ons dan asjeblieft laten weten hoe het ging?

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X