skip to Main Content
Stemhulp Voor Mensen Met Dementie #gemeenteraasverkiezingen

Stemhulp voor mensen met dementie #gemeenteraasverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart moeten medewerkers op de stembureaus beter voorbereid zijn op stemmers met dementie. Alzheimer Nederland roept gemeenten op om dementievriendelijke stembureaus in te richten. Dat geldt ook voor de gemeenten waar op 21 maart alleen het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) (de ‘sleepwet) wordt gehouden. Het gaat hierbij om (herindelings)gemeenten die afgelopen november raadsverkiezingen hebben gehouden of in november een nieuwe raad kiezen. 

Problemen
Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.

Bewegwijzering
‘Begrip en een gemakkelijk toegankelijke locatie mét goede bewegwijzering zijn dan eenvoudig te realiseren’, stelt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland. ‘Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt’ en ‘Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt’, zijn de belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen, aldus de Stichting. Op een speciale website https://samendementievriendelijk.nl/dementievriendelijke-stembureaus staat een vijftien minuten durende online training ‘Goed omgaan met dementie’ voor stembureauleden. Ook staat daar meer informatie voor stembureauleden.

Onbegrip
Jacqueline de Kreek, medewerker Burgerzaken van de gemeente Binnenmaas, was een van de ambtenaren die na de Kamerverkiezingen de problematiek bij de Alzheimer Nederland aankaartte. ‘We hebben toen een aantal problemen gehad. Zo stuitten mensen op onbegrip van de stembureauleden.’ Onder begeleiders was er op hun beurt onbegrip over het feit dat ze niet mee het stemhokje in mochten. ‘En dat leverde weer bij de mensen met Alzheimer verwarring op. Ik wilde tips hebben hoe we daar in de toekomst mee konden omgaan.’

Online training
De stembureauleden in de zeventien stembureaus in Binnenmaas krijgen voor 21 maart de online training, ook al kunnen de inwoners in maart zich alleen over de sleepwet uitspreken. Als Tweede en Eerste Kamer met het herindelingsvoorstel instemmen, fuseert Binnenmaas met Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

bron: Binnenlands bestuur

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X