Sorry zeggen…

3-sorry-zeggen

Mijn tante herkent me niet altijd als ik binnen kom. Laatst werd ze bijzonder boos. “Wat doet u hier, wie bent u, ga weg!” Ik legde uit dat ik het nichtje van Els ben en haar kom helpen, maar ze bleef boos en wantrouwend en wees me de deur. Als het nu gebeurt begroet ik haar eerst en verontschuldig ik me omstandig: “Sorry tante, de deur stond open, u hebt me niet gehoord. Mijn fout, ik zal de volgende keer nog een keer aanbellen en zorgen dat u mij hoort. Ik zal het niet meer zo doen. Wat was u aan het doen …, zal ik een lekker kopje koffie zetten?”
Ik heb geleerd dat ‘sorry zeggen’ heel goed de boosheid en het wantrouwen wegneemt, ook in situaties dat je er echt niets aan kan doen. Gewoon de schuld op je nemen en proberen verder te gaan. Het werkt bijna altijd!

Anna, nicht

voorzijde-brochureVeel mantelzorgers herkennen het probleem: hun dierbare vindt het moeilijk om te accepteren dat hulp en ondersteuning nodig is. Dat kan zijn omdat de persoon zelf niet inziet hoe hulpbehoevend hij of zij is geworden. Of omdat men gewoon geen bemoeienis van anderen accepteert. Laat staan dat er vreemden in huis komen. Het niet kunnen accepteren dat hulp en ondersteuning noodzakelijk is, betekent dat een groot beroep wordt gedaan op partner en/of kinderen in de rol van mantelzorger. In de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’ wordt op praktische wijze ingegaan wat mantelzorgers kunnen doen in dergelijke situaties.

Je kunt de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’  van Home Instead hier gratis downloaden.

hit_verticaal_2014-paars-300x238 Home Instead Thuisservice biedt persoonlijke dienstverlening aan senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Voorop staat het bevorderen van welzijn en het behouden van de kwaliteit van leven. Home Instead Thuisservice werkt met goed opgeleide CAREGivers die in dienstbetrekking zijn. Zij bieden hun klanten begeleiding, hulp in huis en persoonlijke verzorging. Dat doen zij met grote persoonlijke betrokkenheid,  24 uur per dag, 7 dagen per week.

Welzijn vóór zorg | Thuisservice op maat | Aanvullende mantelzorg | Ervaren en goed opgeleide CAREGivers | Actief in west, midden, oost en zuid Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top