Sociale bubbels? Doe normaal OMT!

Ik las gister in het AD dat verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT), met het idee spelen om ouderen en kwetsbare groepen in de samenleving af te schermen zodra de coronapandemie weer oplaait. Waarom? Om onze jonge medemensen meer ruimte te geven en om de economie draaiende te houden. Hoe bedenken ze het. Doe normaal OMT!

Sociale bubbels

“We moeten ernaar toe dat kwetsbare mensen een beperkt aantal vaste contactpersonen hebben. Als je het virus vergelijkt met een bosbrand zijn sociale bubbels de brandgangen die voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Binnen zo’n bubbel moeten mensen verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis’’ aldus een van de OMT leden.

Opofferen

Het valt mij echt op dat mensen buiten de risicogroep vaak lijken te denken dat zij al zoveel moeten opofferen in deze coronacrisis. Toegegeven, de crisis is voor iedereen hartstikke lastig. Maar laat hen dan ook eens beseffen dat er velen zijn, die veel meer moeten doen dan af en toe een mondkapje op en 1.5m afstand houden. Sommige medemensen zitten al vanaf half maart in isolatie en komen alleen voor 06:00 uur in de ochtend of na 23:00 uur even buiten om een frisse neus te halen.  Ze zien nauwelijks bekenden of vrienden.  Zij doen online hun boodschappen, die dan voor hen voor de deur gezet worden. Omdat zij bang zijn om ziek te worden of – in het geval van mantelzorgers – hun dierbare ziek te maken. Er is daarnaast veel sprake van uitgestelde zorg vanwege de angst om besmet te raken. Met alle gevolgen van dien. Dát zijn de feiten, OMT!

Het nieuwe normaal?

Zo makkelijk beredeneerd ook; Alsof mensen in de risicogroepen en hun mantelzorgers helemaal niet werken, naar school gaan, een gezin hebben of behoefte hebben aan sociaal contact. Welja joh, scherm gewoon af al die -in jullie ogen – ‘zwakkeren’! De sociale bubbels lijken een beschaafde en sympathieke versie van ‘dor hout’. Het kappen vervangen door isoleren. Is dat dan het nieuwe normaal, waar al maanden zoveel om te doen is? Het idee, zeg. Doe normaal!

Samenleving

Hebben de OMT-leden eigenlijk énig idee hoe de huidige samenleving er uitziet of zitten ze in hun eigen bubbel? Want hoeveel mensen in Nederland hebben zichzelf in isolatie gezet vanwege Corona? Dat is namelijk voor veel mantelzorgers en hun zorgvragers vanaf de eerste uitbraak van Covid-19 tot nu al het normaalste normaal, OMT. Omdat zij niet zeker zijn van hun veiligheid, nu steeds meer medelanders het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Voor een hele grote groep chronisch zieken, mantelzorgers en hun zorgvragers was er tot op heden weinig te merken van een versoepeling. Bedenk dus liever hoe al die mensen, die jullie in sociale bubbels willen zetten, geholpen kunnen worden en veilig door het leven kunnen gaan! Kwaliteit van leven geldt voor iedereen.

Bijna de helft van onze bevolking is risicogroep

4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland zorgen voor minstens 4,4 miljoen mensen die matige tot intensieve zorg nodig hebben. We hebben het dan over 8,8 miljoen mensen, oftewel de helft van de bevolking, die risico lopen en die dan maar in van die bubbels moeten? Sluit je die dan op, net als alle mensen in verpleeghuizen die nooit gevraagd werd wat zij vonden van hun gedwongen isolatie? Ook dat was ter bescherming. Nee, dat is lekker afgelopen, zeg! Hoeveel besmettingen waren er ook alweer in al die zorginstellingen? Echt OMT, doe normaal!!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top