Sleutelkluisjes zonder politiekeurmerk snel te kraken

Al twee jaar voer ik een fikse discussie met de thuiszorgorganisatie die wij inhuren, om ons te ondersteunen in de zorg voor mijn vader. Het grote discussiepunt is : een sleutelkluisje. Volgens de thuiszorg is het in deze tijd niet meer verantwoord om hun medewerkers met sleutels van cliënten op pad te sturen. Daarbij kost het te veel geld om de medewerkers eerst langs kantoor te laten rijden om de sleutels op te halen en na hun dienst weer te laten terug brengen. Wij moesten via hun dus maar een sleutelkluisje aanschaffen.

Wij wilden dat niet. Mijn vader is best angstig en zo’n kastje naast zijn voordeur geeft hem een onveilig gevoel. Daarbij komt de thuiszorg op tijden, dat mijn vader prima in staat is om zelf de deur voor hen te openen. De teamleiding van de thuiszorg organisatie vond ons maar een stel zeurpieten. Volgens hen waren wij de enige die hier niet aan mee deden. Ik heb voet bij stuk gehouden en heb het zo dus kunnen afhouden. Tot vorige week..

Mijn vader belde mij in paniek en vertelde dat een vreemde meneer een ‘soort kastje met toetsen naast zijn voordeur had gemonteerd. Hij begreep er niets van. “Normaal zeg je het toch wel als er een monteur komt, Mallijn?” Mijn vader heeft gelijk. Sterker nog, als er al iets gemonteerd moet worden, zorgen wij dat één van ons daarbij aanwezig is. Mijn zwager is meteen naar mijn vader gereden en constateerde dat het om een sleutelkastje ging..

Ik heb meteen de thuiszorgorganisatie gebeld en hen gevraagd wie van ons toestemming had gegeven. Wat denk je? Niemand had toestemming gegeven. Ze hadden mijn vader doodleuk gebeld om te zeggen dat hij thuis moest zijn omdat er een monteur zou langskomen. Moet je nagaan. Ze melden dit doodleuk aan iemand die dementie heeft en de informatie binnen een minuut al weer vergeten is. Twee grove fouten naar mijn mening..
Ik heb de leidinggevende vervolgens een boze mail gestuurd, met het dringende verzoek om het kastje zo snel mogelijk weg te halen.

Maar wat denk je wat? Ik zit de dag erop naar het consumentenprogramma Kassa te kijken, die een uitzending hadden over ‘niet gecertificeerde’ sleutelkluisjes. Het eerste kluisje dat in beeld kwam was exact hetzelfde sleutelkastje als bij mijn vader in het portiek was gehangen..

Ouderenbond KBO-PCOB adviseerde zogenoemde sleutelkluisjes zonder politiekeurmerk niet langer te gebruiken. De kastjes zijn makkelijk te kraken. De kluisjes worden gebruikt om een huissleutel in te bewaren waarmee onder meer thuiszorgmedewerkers bij cliënten naar binnen kunnen.

Bovendien zouden de kastjes een signaal geven. Ze hangen vaak aan de buitenkant van een huis in het zicht. Volgens de bond is daarmee voor kwaadwillenden te zien dat er een kwetsbaar persoon woont, die misschien makkelijk in een babbeltruc trapt.

Kassa stelt dat er ieder jaar ongeveer achthonderd huishoudens het slachtoffer van een inbraak zijn doordat een onveilig sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken…

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wij gaan pas aan een sleutelkluisje als dat goed en veilig voelt!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top