Slaapgebrek – zorgen over je relatie

Een van de standaardvragen die je als mantelzorger voor je partner steeds weer hoort, is: “Slaap je wel genoeg?” Dat is niet gek. Aanhoudend slaapgebrek leidt tot overbelasting. En dat merk je niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Als je vaak te weinig slaapt, raak je emotioneel uitgeput. En op die manier kun je alle extra zorgen al helemáál niet meer aan!

Wat kun je doen om beter te slapen? Er zijn allerlei goede tips voor een betere nachtrust, ook op onze site. Maar natuurlijk speelt er voor veel mantelzorgers die voor hun partner zorgen ‘s nachts nog een andere vraag. Want je heb ook te maken met je veranderende relatie.

De verhouding van geven en nemen is een belangrijk principe in iedere relatie. En die verhouding is tussen jullie niet meer in balans. Je hebt als mantelzorger veel meer te geven dan te nemen. Jouw behoeftes zijn naar de achtergrond geschoven. En dat brengt niet alleen je relatie, maar ook jou persoonlijk uit je evenwicht.

Misschien denk je, als je toch al wakker ligt, steeds weer na over je relatie. En misschien wil je de vragen die in je hart zitten, die je steeds weer wegdrukt, gewoon wel een keer uitspreken. Doe dat dan zo snel mogelijk. Het kan enorm opluchten. En bedenk: toegeven dat zulke vragen spelen, betekent niet dat je ook meteen overal een antwoord op moet vinden. Maar het betekent wél dat je eerlijk bent over je eigen vragen.

Veel mantelzorgers die voor hun partner zorgen, vragen zich af:

  • Zou mijn partner dit ook voor mij doen?
  • Wat ben ik aan hem verplicht, en wat doe ik uit mezelf?
  • Hoeveel steun en zorg van mijn kant pást bij onze relatie?
  • Waar kan ik naartoe met mijn emoties, zoals woede en verdriet?

Als je het idee hebt dat je altijd maar toegeeft en dat je jezelf compleet wegcijfert, dan heeft dat negatieve gevolgen. Het heeft gevolgen voor je relatie. En het heeft gevolgen voor jezelf. Wees daar eerlijk over. En misschien kun je dan op termijn een manier bedenken om dat passieve gevoel van “mijn partner eist zo veel op en er blijft niks voor mij over” te veranderen. Want je wilt niet compleet aan je partner overgeleverd zijn en blijven.

Oververmoeidheid en overbelasting kunnen je kapotmaken. Als je de eerste symptomen daarvan merkt, probeer dan in actie te komen. Een belangrijke, concrete stap kan zijn dat je meer hulp inschakelt. Je hebt mensen om je heen nodig, die een deel van de zorg van je overnemen. Zo krijg je wat meer tijd voor jezelf en kun je dingen doen om je energie weer wat op te bouwen. Vriendschappen onderhouden, leuke dingen doen, ontspannen. Even helemaal niks doen. Misschien zelfs een keertje zonder partner een paar dagen weg of op vakantie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer hulp te krijgen. Maar de eerste stap ligt bij jou. Blijf goed voor jezelf zorgen. En wees niet bang om hulp in te schakelen. Alleen zo kun je het op den duur volhouden.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top