Slaap, de ver van je bed show?

Mantelzorg betekent vaak dat zowel jij als je dierbare met slaapstoornissen te maken hebben. Dat kan door stress en zorgen komen, maar zelfs als wakker worden onderdeel is van je normale routine – als je bijvoorbeeld regelmatig medicijnen moet toedienen – kan het moeilijk zijn om weer in slaap te komen en de rust te krijgen die je nodig hebt (en verdient). Wakker liggen en je dan zorgen maken om de rust die je niet krijgt, maakt de zaak er niet beter op.

Met deze methode, die de 4-7-8 methode wordt genoemd, wordt stress verlicht en zijn veel mensen in staat om weer in slaap te vallen, ook nadat ze nachtelijke zorgtaken hebben uitgevoerd.

Wat is de 4-7-8 methode? Deze methode staat bekend als een van de snelste manieren om in slaap te vallen, ook wel ontspannende of ritmische ademhaling genoemd, en kan helpen om je hoofd leeg te maken en angst te verminderen.

Het is heel eenvoudig: adem vier seconden rustig in door de neus, hou je adem dan zeven seconden vast, en adem vervolgens acht seconden krachtig uit door de mond. Het kan zijn dat je de cyclus een paar keer moet herhalen, maar herhaal niet meer dan vier keer.

Als je moeite hebt om langer je adem in te houden of lang uit te ademen kun je de cyclus half zo lang maken, dus twee seconden inademen, 3.5 seconde vasthouden en vier seconden uitademen. Door je op deze manier op je ademhaling te concentreren zou je sneller in slaap moeten vallen.

Hoewel dit alles super eenvoudig klinkt en er positief anekdotisch bewijs is dat suggereert dat je met behulp van deze techniek sneller in slaap valt, is er niet veel klinisch onderzoek gedaan dat dit bewijs ondersteunt. De werking is dus niet wetenschappelijk bewezen maar het kost niets en is gemakkelijk te proberen, dus wellicht de moeite waard. Welterusten!

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top