Seks en mantelzorg #persoonlijk #chatgroep

In onze mailbox kregen we een verzoek met een mooi verzoek van een mantelzorgster die op dit moment graag anoniem wil blijven. Ik deel haar onderwerp graag – en als er meer mensen zijn die behoefte hebben aan uitwisseling over dit onderwerp, laten we dan een privé chatgroepje openen over dit onderwerp. Dan kun je erover praten op je eigen manier – zonder dat er iemand meeleest.

Lieve mede-mantelzorgers,

Er is een onderwerp waar ik steeds weer over nadenk en waar ik graag over wil praten met mensen die in dezelfde situatie zitten als ik. Het gaat over de behoefte aan seks binnen je relatie. De behoefte aan seks en intimiteit houdt namelijk niet op als plotseling een van de twee erg ziek wordt. Maar je krijgt allebei zo veel op je bordje.

De lichamelijke beperkingen van degene die ziek is. En de vermoeidheid, door de ziekte van de een, maar ook door het zorgen van de ander. En het gebrek aan een goeie plek waar je echt intiem samen kunt zijn. De slaapkamer is een soort ziekenhuis geworden. En dan de angst en de schaamte om het er eens goed over te hebben…

Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk om seks te hebben als je met je partner in een langdurige mantelzorgsituatie zit. Maar aan de andere kant denk ik dat juist seks en intimiteit je een enorme kans bieden, om als paar toch nog een ‘soort van normaliteit’ te beleven. Het is een manier om je relatie als gelijkwaardig te beleven. Het lijkt me zo fijn als je toch wat erotische gevoelens voor elkaar hebt en houdt, ook al is het natuurlijk anders dan vroeger.

Mensen hebben hun eigen fantasie. En er zijn allerlei hulpmiddelen. Maar je moet er samen voor willen gaan. Of om hulp vragen.

Ik wilde jullie met de grootst mogelijke discretie vragen of er mensen zijn die het interessant vinden om over dit onderwerp van gedachten te wisselen, in een kleine, gesloten groep – misschien alleen met vrouwen. Ik denk erover na om zo’n chatgroepje “seks voor mantelzorgers” voor vrouwen te beginnen. Misschien leest er ook een man mee die een chatgroepje voor mannen wil beginnen.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Stuur dan een (mag ook anonieme) mail naar redactie@mantelzorgelijk.nl. Wij sturen de berichten door en onze mantelzorgster laat je weten waar je je kunt aanmelden.

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top