Schat, ik heb de rode Cadillac verkocht!

Mijn vrouw, Carol, kreeg in 2011 te horen dat ze Lewy Body dementie had. Helaas, maar ook vanzelfsprekend, ontwikkelde de ziekte zich, en hallucinaties maakten daar een belangrijk deel van uit.

Op een ochtend liet Carol me weten dat ze erg bang was omdat de bende van tieners in onze buurt had gedreigd onze rode Cadillac te vernielen.

Op dit punt wil ik er op wijzen dat wij geen rode Cadillac hebben en nog nooit een Cadillac, in welke kleur dan ook, hebben gehad. Daarbij komt dat we in een woongemeenschap voor senioren wonen, waar helemaal geen tieners in de buurt zijn, laat staan bendes!

De volgende ochtend vertelde Carol me dat de tienerbende onze rode Cadillac in de sloot hadden gereden. Een paar dagen later kreeg ik te horen dat de bende alle ramen van onze rode Cadillac had ingeslagen. Toen klaagde ze dat ze allerlei rotzooi in de rode Cadillac hadden gegooid. Vervolgens riep ze dat de rode Cadillac door hen beklad was met verf.

Na nog een aantal dagen met berichten over allerlei rampzalige dingen die er met onze auto zouden gebeuren vertelde ik haar op een ochtend: “Schat, ik heb de rode Cadillac verkocht!”

Na deze onthulling had ze maar één vraag: “hoeveel heb je ervoor gekregen?”

Het enige logische antwoord dat ik kon verzinnen was: “de Bovag waarde.”

Vanaf dat moment heeft Carol het nooit meer over de rode Cadillac gehad.

Voor mij was het een openbaring. Ik had een antwoord bedacht, en dat antwoord zorgde ervoor dat haar angsten verdwenen. Het had haar gekalmeerd. Om dat voor elkaar te krijgen had ik helaas wel een leugentje moeten vertellen. Ik moest me volledig in haar veranderde realiteit verplaatsen om haar (ingebeelde) angsten, zorgen en noodsituaties te kunnen kalmeren. Deze tactiek werkte!

Op aandringen van een vertrouwenspersoon heb ik deze episode opgeschreven. Daarna schreef ik over een andere ervaring, en toen nog een. Voordat ik het wist had ik genoeg voor een boek. Ik gaf het de titel Schat, ik heb de rode Cadillac verkocht.

In de hoop dat ik anderen in soortgelijke situaties hiermee kan helpen, heb ik het boek uitgegeven. Ik hoop dat jij als mantelzorger er ook iets aan hebt.

Geschreven door Bob Wolf uit Californië. Zijn boek (in het Engels) is hier te vinden:

https://www.amazon.com/Honey-Sold-Red-Cadillac-Learning/dp/1483598349

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top