Schaduwboksen met dementie #leestip

Fictie kan de werkelijkheid dikwijls beter weergeven dan een opsomming van feiten en verschijnselen. Zo ook met dementie. In de roman De Schaduwbokser van Johan Zonnenberg gaat Victor elke week op bezoek bij zijn dementerende moeder in het verzorgingstehuis. Het zijn hartroerende, maar ook confronterende bezoeken. Hoe gaat hij daarmee om? Wat doet dit in het totaal van zijn leven?

Victor, dertig jaar, geboortefotograaf, kijkt terug op zijn leven. Hij volgt het spoor naar het beginpunt. Via zijn mislukte relatie met Amy en zijn schoolvriendschappen kijkt hij steeds verder terug in zijn leven.

Hoe Amy en hij elkaar hebben leren kennen, hoe fantastisch het was en hoe triest het werd. Zijn vriendschap met Rolf toen hij naar de havo ging en hoe dramatisch die ten einde kwam. Zijn basisschool en het verschrikkelijke ongeluk met zijn ‘buitenspeelvriendje’ Maarten.

Door alles heen speelt het levenslange conflict met zijn moeder. Eigenlijk heeft zij heel zijn leven een schaduw over zijn bestaan gelegd. Met haar voert hij constant strijd.

Zijn wekelijkse bezoeken aan haar in het verzorgingstehuis nu ze dementeert, leveren dezelfde gevechten maar ook onverwachte, tedere momenten op. Bij zijn laatste bezoek in het verhaal vertelt zij wat er rond Victors geboorte met haar is gebeurd en hoe dat haar drastisch veranderde. Eindelijk kan Victor zijn verleden zoals hij zelf zegt ‘steen voor steen gaan opbouwen’.

 

Dat is wat De Schaduwbokser kan betekenen voor familie, vrienden, mantelzorgers, professionals die betrokken zijn bij iemand met dementie: je komt tot bezinning, gaat in gesprek met jezelf en met anderen. Daarmee is het een waardevolle en persoonlijk doorleefde aanvulling op feitelijke informatie, protocollen, handelings- en begeleidingsplannen.

DE SCHADUWBOKSER is een aangrijpende, maar ook met humor geschreven, prachtig gecomponeerde roman.’

Wil je De Schaduwbokser bestellen, als boek of e-book? Dat kan natuurlijk via bol.com, maar ook hier.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top