Samenwerken in de zorg. Een persoonlijk verhaal..

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wil dat zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. Dat schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer. Voor dit voornemen stelt de bewindspersoon 4 miljoen euro beschikbaar, aldus de Rijksoverheid.

In mijn speurwerk naar informatie over langdurige zorg voor mijn vader, kom ik steeds meer artikelen tegen met daarin richtlijnen voor zorgprofessionals. Ook voor hen is de nieuwe zorgwet natuurlijk een grote aanpassing. Taken die voorheen door collega’s werden uitgevoerd, zullen in de toekomst steeds vaker overgenomen worden door de Mantelzorgers van hun patiënten.

 

Ik raakte hierover aan de praat met één van mijn klanten. Haar echtgenoot kreeg Alzheimer, ver voordat het woord mantelzorger überhaupt bestond. Zij dacht er dertig jaar geleden echt niet na over of en hoe ze hem ging verzorgen. Ze deed het gewoon – want dat doe je voor je echtgenoot. Mijn klant had destijds naast de zorg voor haar hulpbehoevende man en drie opgroeiende kinderen, een baan van 30 uur per week. Best een zwaar bestaan. Maar ze redde het toch, met hier en daar wat aanpassingen en hulp van familie en vrienden.

Na ruim 15 jaar mantelzorgen verslechterde de gezondheid van haar echtgenoot enorm en kreeg zij zelf gezondheidsproblemen. Zij kon de zorg niet meer in haar eentje aan. Tot hun grote verdriet moesten zij op zoek naar een verzorgingstehuis. Het geluk wilde dat zij een plaats konden krijgen in een verzorgingstehuis niet ver van hun huis. Haar man kon geplaatst worden – onder één voorwaarde. Mijn klant moest haar steentje bijdragen in de dagelijkse zorg van haar man. De hoeveelheid zorg – nu zou je dat het zorg zwaarte pakket noemen – zou anders te belastend zijn voor het verzorgend personeel. Geen probleem, dacht mijn klant. Ze was al blij dat haar echtgenoot dicht bij haar in de buurt woonde en dat de zorg verdeeld zou worden.

 

Maar na verloop van tijd ontstond er irritatie tussen mijn klant en het personeel van de zorginstelling. De verzorgsters vonden haar te betrokken en emotioneel. En zij vond de verzorging te onpersoonlijk. Vaak werd haar gezegd: “Wat doe je nou, je werkt hier niet hoor!” De verzorgsters vonden dat mijn klant hen voor de voeten liep. Wie welke taken moest uitvoeren was niet duidelijk. De wederzijdse spanningen namen toe en de sfeer werd er niet leuker op. Het personeel had natuurlijk een eigen routine en zat helemaal niet te wachten op zo’n bemoeial als mijn klant.

Mijn klant heeft, zeer begrijpelijk, niet zo’n hoge pet op van de huidige plannen van de staatssecretaris. “Een gedwongen samenwerking tussen mantelzorgers en verplegend personeel is gedoemd om te mislukken, zolang de grens qua zorg niet duidelijk is.”

Terwijl ik na mijn werk naar huis fiets, schieten er allerlei gedachten en vragen door mijn hoofd. Waar ligt de grens qua verzorging in dit geval? Wie doet wat voor de hulpbehoevende? Wat gebeurt er eigenlijk als je als mantelzorger iets verkeerd doet, dat voorkomen had kunnen worden als dezelfde handeling was uitgevoerd door een zorgprofessional? Ben je als ‘meezorgende mantelzorger’ collega’s van de zorgprofessionals? Of zijn zij dienstverlener en ben jij cliënt? Heb je als mantelzorger inspraak over de verzorging? Wie is eindverantwoordelijk voor de zorg? Krijg je als mantelzorger een opleiding om mee te werken in een zorginstelling? Zou meneer van Rijn hier allemaal over nagedacht hebben?

Als dat maar goed gaat.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. […] Samenwerken in de zorg. Een persoonlijk verhaal.. Mantelzorg en Professionele Zorg gaan nog steeds niet hand in hand Zorgen doe je samen! #mantelzorg Om de zorg te kantelen hebben we minder machtsverhoudingen nodig in de zorg. Volg ons onlineLeesvoer: Samenwerken met de zorg. Wat vinden mantelzorgers eigenlijk? Annika van Zonneveld 12 december 201819 december 2018 Thema Familie- & netwerkgesprekken Geen reacties […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top