skip to Main Content

Samen op mantelzorg-vakantie! #serie #tip1 #expert

Ben jij aan het mantelzorgen voor je kind, partner of ouder? Dan wil je natuurlijk ook eens op vakantie. En dan is de keus aan jullie zelf: je kan zonder, maar ook mét je dierbare op reis. Afhankelijk van jouw specifieke situatie is een keus nog niet altijd makkelijk. In de komende dagen delen we op Mantelzorgelijk zeven mooie vakantie-tips. Doe er je voordeel mee! 

Vandaag tip 1: Algemene informatie over zorgtoerisme

Mantelzorgmakelaar Nicolien Reith schreef voor Mantelzorgelijk het volgende artikel, boordevol informatie over zorgvakanties en tips.

Als je voor een medische behandeling afreist naar het buitenland, ben je een zorgtoerist. En ook als je na een operatie, ergens op een vakantie-achtige locatie, wel of niet in eigen land, gaat herstellen. Maar wat ik zoek is reisaanbod voor mensen die chronisch ziek zijn of een beperking hebben. Wellicht samen met hun mantelzorgers.

Keuze

In twintig minuten tijd googel ik talloze initiatieven bij elkaar voor mensen die niet zomaar in een tentje kunnen kruipen en/of dagelijks zorg nodig hebben. Groepsvakanties met oplopende zorg (tot aan een-op-een begeleiding) en eventueel verpleging, soms begeleid door vrijwilligers. En locaties –hotels, bungalows- in binnen- en buitenland die dankzij allerlei aanpassingen garant staan voor een paar weken wel of niet gedeelde me-time. Chalets met dialysefaciliteiten en bungalows ingericht voor longpatiënten. Hulpmiddelen zijn vaak ter plekke te huur, van douchestoel tot hoog-laagbed, het zwembad toegankelijk via een hellingbaan, en je kunt gewoon je eigen rolstoel of scootmobiel meenemen. Zorg en eventueel verpleging is er ook.

Scannend langs het aanbod kom ik veel reizen tegen voor specifieke doelgroepen: jongeren met een verstandelijke beperking of een levensbedreigende hart-vaatziekte, ouderen met dementie, families waarvan een gezinslid een beperking heeft, maar ook reizen voor mensen met een visuele handicap, met diabetes of epilepsie. Mijn oog valt op Autisme Asperger groepsreizen. En ik zie vakanties voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Verkooppraatjes

Kortom, er is best wat keuze voor mensen met een zorgvraag. Op www.beperking.kiesreis.nl kun je je licht opsteken. Maar wat heb jij eraan als mantelzorger? Je kunt mee. Maar misschien wil je meer. Een volledige overname van zorg bijvoorbeeld. Of gewoon de focus even helemaal op jezelf, je fysieke en je geestelijke accu opladen. Pas recent krijgen marktpartijen dit in de gaten. Met voorop de zorghotels. Ik schreef er al over in mijn vorige blog. Zorghotels, maar ook andere hotels, spelen slim in op de groeiende behoefte aan vervangende mantelzorg ofwel respijtzorg. Met mantelzorgarrangementen, mantelzorgweekenden en mantelzorgmidweken. Voorzover de zorg goeddeels van je schouders wordt genomen, lijkt me zo’n benaming terecht. Maar let op, soms reikt de service niet verder dan een aangepaste kamer. In die gevallen is de link met mantelzorg in mijn ogen vooral een verkooppraatje.

Mantelzorgreisverzekering

Zijn er ook reizen speciaal voor mantelzorgers? Ja. Ik stuit op een rederij in het oosten van het land die dit najaar een mini-cruise organiseert, juist voor deze doelgroep. En onder de noemer mantelzorgvakantie kun je via een andere reisaanbieder je ervaringen en verhalen delen met lotgenoten; op een zonnige plek ver weg, en afgewisseld met culturele, meditatieve of sportieve activiteiten. Er bestaan ook respijtarrangementen, soms vergoed door je verzekering. In ontspannen sfeer werk je aan het versterken van je eigen kracht en keert daarna weer energiek huiswaarts.

Ga je zelf op reis, dan heb je natuurlijk wel een mantelzorgvervanger nodig. Daarvoor zijn meerdere oplossingen. Voor één ervan kun je kijken op www.handeninhuis.nl

Tips

Nederland heeft drie miljoen mantelzorgers. Volgens mij is er nog een hele markt te winnen.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X