skip to Main Content
Rust: Niet Te Veel En De Snelheid Eruit… #mantelzorgtips

Rust: niet te veel en de snelheid eruit… #mantelzorgtips

Voor mensen met dementie, maar ook bij andere vormen van hersenaandoeningen, ouderdom of ziekte geldt dat zij minder aan hun hoofd kunnen hebben. Niet te veel “prikkels” en niet te snel schakelen in beelden of vragen.

Deze blog is een van de manieren om je verder te helpen als mantelzorger. Want; Hoe kom je aan informatie? Waar haal je kennis vandaan? Hoe hoor of zie je meer over ervaringen?
Zo langzamerhand komt er steeds meer informatie in publicaties of in boeken. Ik kan je wel vertellen waar ik het vandaan heb, maar zal vooral delen wat mijn ervaring is. Ervaring die ik vanaf kinds af aan heb opgedaan en nog steeds.
Deze keer deel ik nogmaals een verhaal over rust. Rust is voor veel mensen goed, en zeker bij mensen met hersenaandoeningen zoals dementie.

Deze keer werd ik geprikkeld door een stukje van Hugo Borst. Dit is dus een van de bronnen/ervaringsverhalen waar ik, in dit geval, een bevestiging van mijn eigen ervaringen lees. Hugo Borst schrijft dit keer in zijn wekelijkse kroniek ‘mijn ma’ in de krant; “kassie kijken” (30 december 2017). Hij beschrijft dat hij met zijn moeder even naar de televisie kijkt terwijl ze wachten tot ze naar bed gebracht kan worden. Hugo zapt wat langs de zenders en kijkt naar zijn moeder waar ze op reageerde. Niet meer op het journaal zoals vroeger … bij het skispringen blijft haar blik hangen. Ik snap het meteen als ik dat lees: een rustig voorspelbaar beeld dat niet te snel gaat en zich herhaald, “slow-tv”.

Waar ik meteen ook aan denk is de televisie in de huiskamers in de diverse verpleeghuizen die bijna onafgebroken aan staan. Zitten mensen hier wel op te wachten? Ik denk het niet. Bovendien is het ook heel veel als er ook nog van alles tegelijk gebeurd in zo’n ruimte. Van rinkelende vaat tot kletsende mensen, het kan soms wel heel veel zijn. Als je denkt dat jij het ook fijn vindt als de televisie de hele dag aan staat probeer dan eens te bedenken hoe dat voor je is als je ziek bent. Meestal heb je er dan ook geen behoefte meer aan, toch?! Ook kan de televisie geen vervanging zijn van aandacht. De televisie kan iemand wel helpen om even afleiding te hebben, maar wat zet je dan op? In het Oosten waar ik woon was bij RTVOost op TV een perfect programma. Volgens mij was het een opvulling van zendtijd maar ongelooflijk goed voor “slow-tv”. Het programma had ook een naam: ‘de bijrijder”. Je zit als kijker als het ware naast de chauffeur die door de dorpen en steden in Overijssel rijdt. Je ervaart iedere bocht, iedere drempel en vraagt je bij iedere afslag af waar je naartoe gaat. Er wordt niet gesproken, er staat een muziekje onder maar die kun je helemaal uitzetten. Voor de mensen met dementie die hun eigen plaats zo nog even doorreden zag ik veel herkenning en rust. Deze serie was zelfs op DVD ooit opgenomen. Allemaal niet meer van deze tijd, maar gelukkig staat het ook op youtube. Als je een smarttv (of een boxje aan je tv als google chrome of apple-tv) hebt kun je via youtube de bijrijder zo vinden. Een aanrader wat mij betreft.

Wat Hugo Borst beschrijft hoe hij naar zijn moeder kijkt waar haar blik bleef hangen is kort beschreven. Kijk vooral naar de ander, wat wil je dat er gebeurt of waar reageer je op? Als mensen niet meer veel woorden hebben is er altijd nog wel non-verbale communicatie. Kijk, kijk goed en kijk nogmaals naar de ander …. Zie je dat er meer is dan alleen woorden? Ik hoop het van harte!

Kijk hoe de ander reageert en zoek de rust voor hem of haar. Dat is ontspannen voor iedereen, misschien wel het allerbelangrijkste in ieders welbevinden.

Lida

Lida Zegel – van Tiel
MaatContact blogt exclusief voor Mantelzorgelijk.
Februari 2018

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Lida Zegel

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X