skip to Main Content

Restaurant misverstand #dementie

Vanaf dit voorjaar wordt op SBS 6  het programma Restaurant Misverstand uitgezonden. In dit programma gaan 9 mensen met dementie aan het werk als restaurantmedewerker onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw. Alzheimer Nederland is nauw betrokken bij de inhoud van de productie en begeleiding van de medewerkers en hun families en doet dit o.a. samen met casemanagers Lilian en Gerben.

De crew is van verslaggever tot presentator getraind om dementievriendelijk te werken. Het doel: laten zien wat veel mensen met dementie nog zo lang mogelijk willen én kunnen doen in de samenleving.

Ondanks dat er weleens iets mis gaat door de dementie, zijn de negen medewerkers allemaal gedreven om aan de slag te gaan. Johnny de Mol voert als gezicht van het programma waardige en ontroerende gesprekken met de kandidaten en hun familieleden. De opnames zijn inmiddels gestart. De mensen die meewerken zijn enorm gemotiveerd en hebben heel veel plezier samen. Want: er mag ook gelachen worden. Niet om elkaar, maar mét elkaar.

Op social media zag ik aanvankelijk nog al wat negatieve reacties over dit programma. Jammer want uit eigen ervaring (zie filmpje hieronder) weet ik hoe respectvol Alzheimer Nederland en de filmcrew omgaan met de kandidaten en hun ziekten. Gedurende de opname en zelfs nog daarna. Onze deelname voelde als een warm bad.

Het blijft natuurlijk een feit dat ons land nog lang niet helemaal dementie vriendelijk is. Dat is wel heel hard nodig met alle dementiegevallen in de toekomst. Het is belangrijk dat we dementie leren kennen en begrijpen en juist door dit soort programma’s wordt dat mogelijk gemaakt. Ik ben enthousiast en blij met alle aandacht voor deze akelige ziekten.

 

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X