skip to Main Content

Respijtzorg? Sorry, vergeten in te kopen!

gelezen2Uit een onderzoek  van de universiteit van Twente, blijkt dat gemeenten massaal vergeten zijn zogenaamde respijtzorg in te kopen. Ja. Je leest het goed: VERGETEN! Onderzoeker Niels Uenk van het onderzoeks- en kenniscentrum StTiPPT  en hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen –  beide verbonden aan de Universiteit van Twente –  onderzochten het WMO inkoopbeleid van 328 gemeenten.

In het kader van de nieuwe WMO is het de bedoeling dat mensen die hulp nodig hebben langer thuis blijven wonen en de hulp van familie, vrienden of de buren gaan inschakelen. Dat is dus precies de reden dat  mantelzorgers een steeds belangrijker rol gaan spelen. Omdat bij mantelzorg het gevaar van overbelasting bestaat, is vervangende professionele hulp (oftewel respijtzorg) om een mantelzorger te ontlasten onmisbaar.

Omdat deze vorm van zorg niet voor 2015 is ingekocht maar er wel degelijk behoefte aan is, ontstaan er grote problemen. “Gemeenten moeten ad hoc iets regelen omdat er geen afspraken met zorgaanbieders zijn hiervoor. We zien vaak dat gemeenten mensen die respijtzorg nodig hebben verwijzen naar het persoonsgebonden budget (pgb). Dan moeten die mantelzorgers dus zelf vervangende hulp en begeleiding inkopen.”, aldus Jan Telgen. Een enorm nadeel in dat geval is, dat het aanvragen van een pgb of het afsluiten van een contract met een zorgaanbieder voor een korte periode minimaal een week of twee in beslag neemt. Intussen moet de overbelaste mantelzorger dus gewoon blijven doorwerken of zelf vervangende hulp zien in te regelen.

Een van de redenen dat gemeenten deze vorm van zorg niet hebben ingekocht, is dat ca. 90% van de gemeenten de inkoopgegevens van vorig jaar als basis nemen voor de zorginkoop van dit jaar. “Dat komt doordat 2015 een overgangsjaar is en men verplicht is om overgangscliënten dezelfde of vergelijkbare zorg te leveren dan vorig jaar. Dus het is logisch dat gemeenten niet met allerlei nieuwe condities en leveranciers aan de slag zijn gegaan.”, aldus onderzoeker Niels Uenk. Gemeenten kijken daarbij vooral naar de verschillende vormen van  zorg die vorig jaar in grote volumes zijn ingekocht.

Bron: WMO Wijzer

drowning2Marjolijn: Vorig jaar was men toch zeker ook al op de hoogte van het feit, dat de gemeenten op basis van de WMO 2015 verantwoordelijk zouden zijn voor de ondersteuning van mantelzorgers van hun inwoners? De Rijksoverheid in elk geval wel want het staat toch echt al een tijdje op hun website. Ik zeg: dit is een GEMISTE KANS en verschrikkelijk voor al die mantelzorgers, die het water aan de lippen hebben staan!

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X