Random Acts of Kindness

Veel nieuws dat we zien op tv en in de kranten is veelal negatief ingesteld. We krijgen te horen waar alle aanslagen zijn, hoe de zorg achteruit gaat en waar er een trein is ontspoord. Zelf volg ik echter veel liever wat positievere berichten en het leuke is, hoe meer je er naar zoekt hoe meer je er van tegenkomt. Aangezien de gemiddelde lezer van Mantelzorgelijk zich niet per se in zijn/haar ideale situatie bevindt kunnen we allemaal wel wat positiviteit gebruiken.

Het grootste voorbeeld voor mij is The Random Acts of Kindness Foundation. De gedachte achter de organisatie is gelinkt met de gedachte achter Pay it forward. Je doet een onzelfzuchtige goede daad en het enige dat je ervoor terugvraagt is dat die persoon dat ook weer doet voor drie andere personen. Zo bereiken we idealiter een wereld waarin iedereen voor elkaar klaarstaat en vriendelijkheid de filosofie is waarnaar we leven. Een bekend Nederlands voorbeeld is Bloemen voor met het mooie motto: “Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet – geef – ontdek.” Het is leuk om deze facebookpagina te volgen, omdat het je altijd een glimlach brengt.

Zelf heb ik als doel steeds vaker een RAK (Random Act of Kindness) uit te voeren. Het voelt wat onwennig, maar het voelt altijd goed als je het doet. Uiteraard is mantelzorger zijn een soort fulltime onzelfzuchtige taak utivoeren, maar de insteek is anders. Het gaat hier om kleine daden. Ik zag laatst weer zo’n stoere moeder met drie kinderen in de bakfiets flink doortrappen. Ze moest bergop en wat een respect. Ik zei tegen mijn vriend: “Eigenlijk zou je zo iemand even een zetje moeten geven.” Zijn antwoord was perfect: “Dat heb ik laatst nog gedaan.” Ik wil het nog iets minder bedenken en wat vaker doen, maar ik laat me in ieder geval graag inspireren. Volg de RAK om ook je dagelijkse dosis vriendelijkheid te krijgen op je tijdlijn. Nog niet echt een idee gekregen van wat het is? Op deze Britse school wordt het mooi uitgelegd. Ik kom hier vast nog een keer op terug.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top