skip to Main Content
Psychische Problemen Maken Mantelzorg Heel Zwaar

Psychische problemen maken mantelzorg heel zwaar

De meeste verhalen op Mantelzorgelijk.nl zijn van mantelzorgers die voor een dierbare met een vorm van dementie zorgen, gevolgd door verhalen van mantelzorgers voor zorg-intensieve kinderen, mantelzorgers van chronische ziekten en NAH. Uit al onze ervaringsverhalen kun je opmaken dat mantelzorg naast voldoening ook behoorlijk wat (over)belasting oplevert.

Een groep die veel minder in beeld is – niet alleen op onze site maar eigenlijk overal –  zijn mantelzorgers van mensen met psychische problemen, zoals angsten, depressie, psychoses of verslaving. Hoe dit komt? Familie, vrienden en betrokkenen bij mensen met psychische problemen herkennen zich niet altijd in de term ‘mantelzorger’. Toch lijkt de zorg die zij bieden erg op mantelzorg die ons allemaal bekend is:

  • Zij bieden net als wij emotionele steun.
  • Ze houden net als wij toezicht op medicijngebruik.
  • Ze verzorgen net als wij huishoudelijke hulp.
  • Ze bieden net als wij hulp bij het nakomen van verplichtingen.

Wat maakt het verlenen van mantelzorg aan mensen met een psychische aandoening dan toch anders? Enkele redenen:

  • Schuldgevoelens: mantelzorgers kunnen zich mede verantwoordelijk voelen voor het ontstaan van de aandoening.
  • Stigma: over een psychische aandoening praat je moeilijk met anderen. Mantelzorgers in de psychiatrie staan er vaker alleen voor. Dat vergroot hun kans op overbelasting.
  • Veranderingen in gedrag en relaties: een patiënt kan zich als gevolg van een ziekte terugtrekken of zichzelf verwaarlozen. Dat bemoeilijkt de relaties met anderen.

Het zorgen voor iemand met psychiatrische ziekten is geen eenvoudige opgave. Vooral de psychische druk bij de mantelzorgers is groot. Onderzoek laat zien dat mantelzorgers heel bescheiden zijn in het vragen om informatie en advies voor henzelf. Hun aandacht gaat vooral uit naar de persoon met ziekte, waardoor het welzijn van de mantelzorger in het geding kan komen.

Aandacht voor en ondersteuning van deze groep mantelzorgers is daarom noodzakelijk. Dat kan in de vorm van een luisterend oor, het vergroten van kennis over de ziekte en – heel belangrijk – het in contact komen met lotgenoten. Bij dat laatste kunnen wij met Mantelzorgelijk.nl natuurlijk van dienst zijn. Dus, ben of ken je mantelzorgers die voor een persoon met een psychische ziekte zorgen? Weet dan dat bij ons alle mantelzorgers van harte welkom zijn. #zorgendoenwesamen

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X